Att bevaka sitt varumärke på Twitter, och sen då?

Tidningen Internetworld publicerade i helgen en artikel där man påstår att företag inte har någon organiserad bevakning av Twitter. Nu vet jag inte om det finns någon längre redogörelse i papperstidningen men slutsatsen är något underlig då man gjort en ”rundringning” och endast visar svar från tre personer, varav en på LO som förstås inte är ett företag. Både Swedbank och Com Hem säger sig arbeta på en lösning. Men det går naturligtvis inte att dra den slutsats man gör i rubriken baserat på ett så begränsat antal svar.

Tyvärr tror jag dock att det är relativt vanligt att företag ännu inte tagit ett ordentligt grepp om varken bloggbevakning eller mikrobloggbevakning. Flera tjänster för mediebevakning har inkluderat bloggbevakning ganska länge men eftersom antalet bloggar de bevakar är begränsat blir värdet därefter. Som komplement finns det ett stort antal gratistjänster som söker av både bloggosfären och tjänster som Twitter, och där utmärker sig främst Twingly som ett utmärkt val. Jag har själv goda erfarenheter från bevakning via Twingly.

Det borde idag vara en självklarhet att bevaka sitt varumärke i sociala medier, så frågan framöver borde snarast vara ”men sen då?”. Vad gör vi med de kommentarer om vårt företag som fälls i mikrobloggarna? Utan en egen närvaro i sociala medier är det svårt för företagen att engagera sig i meningsfulla diskussioner. Hur ska ett företag till exempel bemöta kritik på Twitter om det själv inte twittrar? Har företaget en blogg kanske det går att kommentera där, men risken är att de som läser informationen på Twitter inte hittar den på bloggen. Kritik bör först hanteras i den kanal där den uppstått.

Fortfarande är det försvinnande få svenska företag som har egna företagsbloggar eller finns representerade med officiella kanaler på mikrobloggar. När jag och mina kollegor undersökte de största nordiska börsbolagen i höstas såg vi att färre än 10 procent av dem hade egna företagsbloggar och ett par av dem lades sedan dessutom ned. Mitt tips är att när fler företag börjar bevaka vad som sägs om dem i sociala medier, kommer behovet av egna kanaler att öka dramatiskt.

4 reaktioner till “Att bevaka sitt varumärke på Twitter, och sen då?”

  1. Hej, tack för omnämnandet av Twingly!

    Som exempel på vad varumärkesbevakning med Twingly kan leda till kan nämnas att vi hittade ditt positiva blogginlägg och hade möjlighet att lämna en kommentar med tack för omnämnande av Twingly. 🙂

    Vänliga hälsningar,

    Martin Källström
    VD Twingly

  2. Hej Martin och tack för kommentaren. Ni bevisar att er tjänst funkar. Quad Erat Demonstrandum med andra ord 😉

  3. När det gäller omvärldsbevakning tror jag att det är bättre att visa program som Techrigy Sm2 ( http://theonlyconstant.wordpress.com/2009/10/12/techrigy-sm2-en-tung-omvarldsbevakare/ ) och liknande istället för att försöka förklara nyttan med att en företagare skall börja twittra. Visserligen är jag helt inne på linjen att företag skall närvara på alla tänkbara sätt inom sociala medier men då jag känner till det motstånd sociala mediers i många ledningsgrupper har, så tror jag att en strategi där man visar nyttan på ett bredare plan är att föredra.

    Mvh Hampus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *