Twitter + valvaka = TweetElect09.eu

Sedan ungefär två veckor tillbaka samlas Twitter-kommentarer om EU-valet på sajten TweetElect09. Tanken är att visa hur sociala medier redan idag påverkar politiska kampanjer och det är speciellt intressant nu då detta är det första EU-val där Twitter är en betydande kanal för kommunikation. Hittills har sajten registrerat och analyserat drygt 25.000 tweets på 14 språk, varav knappt 3.000 från Sverige.

TweetElect09 visar inte bara vilka länder i Europa det twittras om, utan registrerar också vilka partier och kandidater som är omnämnda flest gånger på Twitter. Sverige är det land som det twittras flitigast ifrån efter Frankrike, som just nu har flest kommentarer.

Om inga komplikationer uppstår på vägen så kommer SVTs valvaka att livestreamas direkt på den svenska delen av sajten ikväll och tweets kommer att visas i realtid parallellt. Det kommer att bli mycket intressant att följa kommentarerna live. Det finns också widgets som bloggare kan använda för att visa Twitter-flöden på sina egna bloggar, uppdelat per land.

För att synas på TweetElect09 så krävs att Twitter-inläggen innehåller hashtags #eu09 eller #euval.

Not: TweetElect09 är ett initiativ av PR-byrån Burson-Marsteller där jag arbetar.

2 reaktioner till “Twitter + valvaka = TweetElect09.eu”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *