Vänner du tar bort från Facebook blir nu istället prenumeranter

Vi lägger kontinuerligt till allt fler vänner till våra sociala nätverk och allt mer information delas med våra nätbekanta. Enligt uppgift publiceras det 290.000 statusuppdateringar och laddas upp 140.000 bilder på Facebook – varje minut! I och med introduktionen av ”frictionless sharing” lär denna mängd information bara öka framöver. Fricitionless sharing är den nya möjligheten att godkänna en app som the Guardian eller Spotify en gång varpå den sedan uppdaterar löpande på Facebook utan att fråga dig om lov varje gång.

Med större mängd kontakter och mer delad information, ställs det högre krav på filtrering för att vi ska få ut så stor nytta som möjligt ur informationsströmmen. Facebook har med detta i åtanke bland annat infört ”listor” som gör det enklare att följa information från delar av ditt nätverk, som familj, kollegor eller personer indelade efter intresseområden. Facebook blir mer och mer komplext och vi användare kommer att tvingas bli mer sofistikerade i vår användning för att få ut maximalt av nätverket. Jag skulle inte bli förvånade om fler medlemmar kommer att börja ”städa” i sina profiler, dölja appar man inte vill se information ifrån, sluta gilla sidor som man inte längre vill följa och framförallt börja plocka bort vänner som inte längre är relevanta. Kanske inser man att de där 4-5 personerna man tackade ja till i början, som man aldrig träffat, egentligen inte är intressanta att följa.

Redan 2009 valdes ordet ”unfriend” ut som årets ord av New Oxford American Dictionary, men själv har jag nog inte tagit bort en vän på Facebook på flera år. Nu har dock Facebook genomfört en förändring som gör ”unfriending” lite mer komplicerat, iallafall om du har slagit på funktionen med prenumerationer.

När du nu väljer att ta bort en vän från Facebook, så slutar er relation inte direkt utan lever vidare (detta gäller endast om du aktiverat prenumerationsfunktionen på Facebook). Personen som inte längre är din vän kommer istället att förvandlas till en prenumerant av dina publika uppdateringar. För att skiljas för gott måste du anmäla/blocka personen, vilket känns väldigt konstigt. Alternativet är då att stänga av prenumerationsfunktionen, men det innebär då att ingen längre kan prenumerera på dina uppdateringar (vänner är fortfarande vänner så de berörs inte).

unfriending on facebook

Spontant kan man misstänka att förändringen gjorts för att Facebook vill bevara så många kopplingar mellan medlemmar som möjligt. Ju mer information som delas och ju mer kopplingar vi har till varandra, desto mer tid spenderar vi då där och kan exponeras för mer reklam.

Själv kan jag nog tycka att den här förändringen känns lite udda. Men det kanske är som det mesta när det gäller Facebook, vi bråkar lite och sedan vänjer vi oss.

7 reaktioner till “Vänner du tar bort från Facebook blir nu istället prenumeranter”

  1. Men prenumerationsfuktionen är väl facebooks sätt att leka twitter? Och har man slagit på den så tillåter man ju vem som helst att se vad man skrivit, skulle man då tillåta alla förutom dem man unfiendat? Låter ju lite konstigt. Antingen låter man sig prenumereras på eller inte….väl?

  2. Jo, så är det ju. En stor förändring tror jag är att Facebook i och med prenumerationsfunktionen har förändrat en sak som skiljt sajten i grunden från t ex Twitter och det är att relationer för privatpersoner på FB har varit symmetriska, men på Twitter assymetriska. Det innebär att på FB så är du och jag vänner med varandra eller inte alls. På Twitter kan man följa andra utan att bli följd tillbaka och så vidare.

    Detta ändras nu och vi är väl helt enkelt inte vana vid det än. Nu är det alltså möjligt med assymetriska relationer på Facebook och tidigare var vi vana vid att om man tog bort en vän så slutade relationen helt. Det gör den alltså inte längre. Den blir istället assymetrisk. Visst, även tidigare kunde man gå in och läsa på någons wall, men det är ändå en skillnad mot att få inläggen i feeden.

    Kanske är det bara en vanesak?

  3. Den stora skillnaden är ju att man bara kan prenumerera på OFFENLIGA uppdateringar. Hur många, förutom öppenhets-junkies som jag har det som grundinställning?

  4. Bra poäng, Mattias. Det är förstås en viktig distinktion. Som vän kan du få se fler uppdateringar än om du bara är prenumerant. Och jag tror precis som du att de allra flesta inte har offentliga uppdateringar som default. Däremot tror jag att FB lockar fler att öppna upp sig. Har själv börjat dela vissa saker offentligt (och ibland glömmer man då bort att det är den inställningen som gäller) vilket jag aldrig gjorde tidigare. Så vi tänjer hela tiden på gränserna.

  5. De syns ju inte under ens profil bild att dom är prenumeranter? hur skall man då veta vilka man tagit bort?

  6. Pingback: ITCSN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *