Hur du blåser 100.000 personer på Facebook

Kommer ni ihåg Facebook-gruppen ”2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti” som snabbt fick 200.000 medlemmar och sedan bytte namn till Svenska Nekrofilföreningen? Det har alltid varit relativt lätt att luras i sociala medier, för att det är så enkelt för oss att klicka gilla på någonting utan att tänka efter. Men även för att många inte riktigt förstår hur olika sociala nätverk fungerar och att vissa saker vi stödjer eller vill ta del av egentligen är helt orimliga. Till exempel att Facebook-sidor som lovar tusentals personer som gillar sidan något gratis inte kan samla in kontaktuppgifter till så många personer. En sidägare ser bara de senaste 500 följarna på Facebook.

Men vi ser dem med jämna mellanrum i olika kanaler, falska Instagram-konton som lovar gratisprylar, falska Twitter-konton som låtsas vara någon annan (den nya påven t ex) och inte minst bluffar på Facebook. Exemplet nedan fascinerar mig. En skämtsida har lagt upp en bild med en instruktion om att titta på bilden i 10 sekunder, skriva ”vind” i kommentarerna och sedan se vad som händer. Har du lite koll på Facebook så vet du förstås att ingenting alls kommer att hända med bilden om du skriver någonting i kommentarerna. Men det har inte hindrat nästan 115.000 personer att göra just detta och sådär rullar det på. Fler tillkommer varje dag.

vind Facebook

Hur kan då så många gå på en så enkel blåsning (vind=blås var ju också en ledtråd)? En del av förklaringen ligger i följande:

– Inlägget har nått ett viss tröskelvärde där man tänker att om så många har kommenterat så måste det ju hända något. Så många personer går inte på något som inte är sant. Slutsats: ett högt antal medverkande är inte längre en garanti för att något inte är en bluff.

– Vi litar på våra vänner. Nisse är inte korkad, om han har delat det här inlägget så är det nog inget lurt. Slutsats: sluta att lita blint på dina vänner och börja tänk själv. Våra vänner är bra filter, men bara till en viss gräns, lite sunt förnuft får vi bidra med själva.

– Vi vill att det ska vara sant. Det finns så mycket skoj och trams på nätet, så vi lallar helt okritiskt med in i nästa fälla. Vi vill ha den där belöningen med en rolig video eller en gratiskupong från ett företag. Slutsats: om något verkar ovanligt bra eller ovanligt kreativt, fundera en extra gång på om det är rimligt innan du klickar ”gilla”.

– Risken är så liten om det skulle vara någonting lurt, att jag kan lika gärna prova. I värsta fall framstår jag som lite korkad inför mina vänner. Slutsats: Ju mindre risk för den som ska luras, desto troligare att bluffen går igenom. Men när vi går på liknande saker bidrar vi till att bluffmakarna bygger upp Facebook-sidor, Instagram-konton och annat med många följare och hög synlighet. Genom att vara okritiska förstör vi successivt upplevelsen i sociala medier för flertalet.

Varför gör man då ett liknande inlägg? Svaret i detta fall stavas EdgeRank, dvs Facebooks formel för att välja ut vilka inlägg som ska visas för dig i ditt Facebook-flöde. När många människor interagerar med inlägg från en sida så rankas sidan högre och visas för fler. Ett inlägg som får 115.000 likes bidrar till att öka inflytandet och synligheten för sidan, därför är det värt att luras för att fler ska klicka, kommenter och gilla.

Att följa en sådan här kommentarstråd är ganska roande. Rad efter rad med folk som skriver ”vind”. Och sedan av och till är det någon som faktiskt berättar om sin besvikelse att belöningen uteblev. Det hände ju inget. Nähä!

Facebook bluff vind

Uppdaterat 28 augusti 2013.
Jag tyckte det var lite roligt att återbesöka den här posten och se vad som hänt sedan i februari/mars när inlägget fick viral spridning på Facebook. Då hade 115.000 personer kommenterat bilden. Sedan dess har det tickat på i stadig takt och just nu är det fler än 172.000 smartskallar som har kommenterat med ordet ”vind”. Även om det nu är glest mellan kommentarerna så är det är alltså fortfarande personer som blir lurade av detta inlägg, fyra stycken senaste dygnet. Kommentarerna kommer nog att dö ut, men frågan är om de som gått på bluffen blivit något klokare inför nästa Facebook-skojeri.

En kommentar till “Hur du blåser 100.000 personer på Facebook”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *