Pressbyråns nyårslöfte var en reklambluff

pressbyrån reklam annons Pressbyrån gick vid nyår ut med helsidesannonser med det starka och något förvånande budskapet att de skulle sluta göra reklam för onyttiga varor. Budskapet var givetvis sympatiskt, hälsotrenden med nyttig och ekologisk mat är påtaglig idag. Men samtidigt kände jag att själva idén var lite märklig, de skulle alltså sluta marknadsföra en stor del av sitt sortiment men ändå fortsätta att sälja det. Dessutom förknippar åtminstone jag Pressbyrån mer med en glass, en bulle eller chokladbit på väg hem från jobbet än äpplen och knäckebröd, men det kanske mest beror på mig själv.

Nu har vi dock fått svaret på vad deras plan var. De hade aldrig tänkt hålla löftet från första början. Planen var att gradvis bryta mot löftet för att skapa uppmärksamhet.

Efter en vecka höll de fortfarande masken och låtsades hålla löftet. Inte en onyttig sak så långt ögat når! Från Facebook:

pressbyrån annons facebook

Redan efter två veckor kom första tecknet på att kampanjens idé inte var vad den såg ut att vara. Då annonserade de med budskapet ”en liten kanelbulle kan väl inte skada?”. Från Facebook:

pressbyrån annons facebook

Idag går de all in med bullarna. På Facebook la Pressbyrån nyss up en ny omslagsbild med en stor mängd bullar med ett stort ”Förlåt!”. Se även Instagram. De har ju så mycket gott att de inte kunde hålla sig längre.

pressbyrån annons facebook

Givetvis var detta tanken från första början. Så dålig disciplin har ingen marknadsavdelning att man inte kan hålla en planerad strategi i mer än tre veckor. Alternativet, dvs att de ändrat strategi efter tre veckor är givetvis ännu värre.

Det är reklambluff från start till mål. Reklamen genererar diskussioner om Pressbyrån i förtjänad media, dvs vi twittrar, bloggar och facebookar om företaget, de får gratis omnämnanden på ett sätt som en ordinär annons aldrig skulle ge.

Men nu räknar de med att vi ska förlåta dem. De har ju så mycket gott därinne i sin butik. Men effekten kan mycket väl bli negativ. Ett varumärke är ett förtroendekapital. Varumärken växte fram för att vi skulle kunna se skillnad på en tillverkares produkt och en annans. Vi kan därmed lita på innehållet och att det finns någon att hålla ansvarig i händelse av problem. Ett varumärke är ett löfte och vi konsumenter sätter tillit till de varumärken vi lärt känna. Vi vet att de uppfyller våra förväntningar, vi köper fler gånger och blir lojala. Företaget kan ta ut ett högre pris om förtroendet för varumärket är högt.

På sin sajt kommunicerar de vidare med budskapet att de har ”mellanmål som håller vad du lovat”. Men löften verkar inte vara till för att hållas. Vad Pressbyrån har gjort är att medvetet ljuga sina kunder rätt upp i ansiktet. Varför ska vi någonsin tro på något Pressbyrån säger eller gör igen?

3 reaktioner till “Pressbyråns nyårslöfte var en reklambluff”

  1. Så tänkte jag med. Först. Men poängen är ju att det är så det är med högtflygande nyårslöften om att äta nyttigt, motionera och bli en bättre människa. Man börjar tulla på löftet efter några veckor och trillar sedan tillbaka i sitt sanna jag, med dåliga (o)vanor. Det är det som är insikten och rätt hanterat ger igenkänning hos oss vanliga dödliga, som köpt träningskort i januari. Inte att det är en reklambluff. Gillart.

  2. Jovisst, det finns en poäng och tanke bakom. Å andra sidan kan det där med att det är svårt att hålla nyårslöften om nyttigare liv att ligga dem i fatet också, om de inte bara ljuger utan dessutom ljuger om att vara stöd för människor som letar syndabockar för sina misslyckanden.

    Lite väl vågat, kanske.

    //JJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *