LinkedIn oviktig för vd vid beslutsfattande

Undersökningsföretaget Regi har frågat 94 vd:ar för svenska börsnoterade företag vilka externa informationskällor som är betydande i deras beslutsfattande kring marknadsfrågor. Resultatet visade att svensk dags- och veckopress fortfarande är den dominerande källan, före motsvarande press utomlands, trendspaningar samt ”LinkedIn, diskussionsforum och andra företags publikationer”.

regi

Resultatet är anmärkningsvärt, skriver Regi i sitt pressmeddelande. ”Sociala medier och LinkedIn ligger fortfarande på väldigt låga nivåer för VD när de skall fatta beslut.”

Jag tycker att resultatet är ganska väntat, av bland annat följande anledningar.

– Få vd:ar är medlemmar på LinkedIn. En amerikansk undersökning visade att bland storföretagen var färre än en tredjedel av vd:arna medlemmar på LinkedIn. Det finns inget som pekar på att det skulle vara dramatiskt annorlunda i Sverige. Penetrationen för Dagens Industri däremot lär nog ligga när 100%.

– LinkedIn ses fortfarande inte som en nyhetskanal. Sajten håller på att utveckla en funktionalitet som gör att allt fler delar och konsumerar nyheter där, men LinkedIn ligger fortfarande efter andra sociala nätverk som Twitter och Facebook när det gäller just omvärldsbevakning.

– LinkedIns diskussionsforum kan vara en viktig källa för omvärldsbevakning, men den typen av nätverkande är relativt tidskrävande, vilket få börsföretagsdirektörer har tid med. Däremot bör det vara ett element i företagets omvärldsbevakning i stort, något som kanske når beslutsfattarna i ett senare skede, men att de själva ska använda dem för sin omvärldsbevakning är ännu inte sannolikt.

– LinkedIn är inte sociala medier. Skulle frågan inkluderat Twitter, Facebook, bloggar etc så är chansen att fler hade angett denna kanal som viktig.

Sociala medier kan bidra med kundinsikt
Givetvis vore det önskvärt om ledningen på svenska företag själva använde sociala medier i sitt beslutsfattande. Men i väntan på att det sker får vi helt enkelt hoppas att de får dessa insikter indirekt från sin marknadsavdelning eller annan del av organisationen. Gör man det rätt så är sociala medier en fantastisk källa för att förstå hur kunder och marknaden i stort tänker, både vad gäller trender och reaktioner på redan genomförda beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *