Fem tips för att lyckas med din Instagram-tävling

Många företag använder Instagram för att engagera sin kunder och tävlingar är ett bra sätt att få dem involverade i varumärket. Aktiviteter i sociala medier som bygger på medverkan från kunder medför dock alltid ett visst riskmoment då man aldrig vet hur många som kommer delta eller på vilket sätt. Vissa tävlingar kan få tusentals bidrag medan andra floppar helt. Här är några tips för hur du ökar chanserna att din Instagram-tävling ska lyckas.

1. Bestäm i vilken grad varumärket eller produkten ska inkluderas i tävlingen.
Om de inte ingår i tävlingsuppgiften så kan du arbeta mer med att knyta känslor och teman till ditt varumärke. En resebyrå kan be om bästa sommarbilden och ett bilmärke kan be om bilder på bästa rastplatserna. Det kan ge fler bidrag men möjligen minska effekten av att människor lägger upp bilder som inte tydligt är kopplade till ditt varumärke. Deras följare ser helt enkelt inte att bilden handlar om ditt företag.

Om du istället kräver att produkten inkluderas i bilden eller i filmen på Instagram, så ökar synligheten men å andra sidan minskar troligen antalet bidrag. Många användare vill helt enkelt inte se ut som reklampelare och avstår därför att medverka i tävlingen.

Verum kör just nu en tävling där man ska ha med inte bara ett utan två paket i bild. Det ger tydlig exponering men färre deltagare. Vad som passar dina syften bäst får du själv avgöra.

Men om man känner sin målgrupp och träffar rätt så kan det ändå fungera som i fallet med Gekås tävling där man ska inkludera Morgans Partysnacks i bilden för att vinna ett presentkort och en weekend i Ullared. Flera hundra deltar just nu i tävlingen.

2. Bestäm hur komplicerad tävlingsuppgiften ska vara.
Engagemang mäts inte nödvändigtvis i hur mycket jobb varje individ måste lägga ner för att kunna delta utan snarare i det totala antalet interaktioner med varumärket. Fler bilder, fler likes, fler kommentarer och fler exponeringar kan i många fall vara bättre än att man lyckas få 10 personer att hänga i krokig arm för att vinna en kylväska. Två exempel på allt för komplicerade tävlingsuppgifter står Valio och ShopUSA för.

Valio anordnade en tävling som sträckte sig från april till början av augusti i år med det finfina priset 25.000 kronor i resecheckar. Det borde ju dragit in massor av tävlande men under hela den perioden fick man bara in knappt 15 bidrag. Orsaken är troligen att tävlingsuppgiften var för udda. Man skulle spela in en filmsnutt där man sa meningen ”guanabanana på Copacabana” så många gånger som möjligt i en följd. Även om jag gärna vunnit 25.000 kr så kunde jag inte förmå mig att spela in en sådan film. Det hade varit alltför pinsamt att dela med mina följare. Om du kräver för mycket så är det ingen som vill medverka, oavsett hur bra pris du har. Se kommentaren på tävlingsbilden nedan.

instavalio

ShopUSA å sin sida verkar ha lagt in hela sin önskelista i kravspecen för tävlingen. Inte nog med att man vänder sig till en mycket smal målgrupp med ett mycket speciellt pris (en fri frakt från USA av en bil i container), de tävlande ska utföra en serie åtgärder, ha medverkat på ett specifikt event och dessutom krävs att minst 100 personer deltar för att tävlingen ska bli av. Tack vare upplägget fick man bara en enda tävlande.

instashopusa

3. Använd en lämplig hashtag.
Tävlingen behöver både kunna spridas och administreras på något sätt och det vanligaste är att bilder taggas med en hashtag. Då kan vem som helst följa alla inlämnade bidrag. Var noga med att välja en hashtag som är unik för din tävling så att det bara är de som vill tävla som använder den. Annars kan det bli som när Toy körde en tävling med taggen #tatlugnt vilken redan användes av andra. Antingen kan du välja en beskrivande hashtag som är unik för din tävling eller välja en där varumärket är en del av taggen, som ACO:s #ACOsolkonst.

instaaco

4. Hur ska vinnare utses?
Ska vinnaren utses av en jury eller ska bilden med flest likes vinna? I Valios tävling ovan så vann populäraste bilden och ett bidrag fick många hundra likes. När vinnaren utses baserat på flest likes så lockar det inte sena bidrag att delta, då chansen att hinna få tillräckligt många likes minskar ju närmare deadline man kommer. Vidare brukar ett sådant upplägg oftast premiera de konton som redan har en ansenlig mängd följare. Om en person med 30.000 följare deltar är det svårt för mig med ett par hundra följare att konkurrera.

Icelandair valde i sin tävling under hashtag #captureusa att premiera bilder baserat på en kombination av flest likes och utvalda av en jury.

5. Var noga med att få med alla tävlingsregler och detaljer redan i ditt första egna inlägg på Instagram.
Dansukker glömde inkludera i sin första post att de krävde att produkten skulle vara med på bild så de var tvungna att publicera en ny tävlingsbild. Det är förstås olyckligt då man inte alltid kan räkna med att informationen går fram till alla den andra gången. Förutom ett eget inlägg på Instagram kan man givetvis skapa en tävlingssida på sin sajt eller på Facebook där tävlingsregler uppges.

Notera också att man bytt hashtag (bilderna är uppladdade med två dagars mellanrum). Det är givetvis inte bra att byta hashtag under pågående tävling.

dansukkersmall

Företaget ger sig själv merjobb genom att inte inkludera slutdatum i tävlingsinlägget. Nu får man frågor om när tävlingen är slut (sista augusti, svarar man) och när man dröjer med att utse vinnare får man även frågor på detta då de tävlande undrar om de vann.

Instagram-tävlingar kan genomföras på många sätt. Prova dig fram för att se vad som passar dina mål bäst.

Fotnot: Följ bloggen på Facebook för fler tips och nyheter om sociala medier:

2 reaktioner till “Fem tips för att lyckas med din Instagram-tävling”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *