One.com använder privata webbadresser i annonser på Eniro

Jag upptäckte idag att webbhotellet One.com har annonser på Eniro.se som innehåller förslag på domännamn man kan registrera. Annonserna är placerade på privatpersoners träffsidor på Eniro, så även på min. Jag har dock problem med att domännamnet i One.com:s annons är www.hanskullin.se vilket alltså är en domän jag äger och som dessutom är aktiv (i betydelsen live på nätet, inte att jag uppdaterar den).

onecom

Det visar sig snabbt att detta inte är ett undantag. En sökning på andra personer jag vet är aktiva på nätet ger samma resultat, som för Fredrik Wass här:

onecomfredrikwass

I en kommentar från Eniros support på Twitter ska ”onedotcom ge förslag på lediga domännamn vid olika sökningar” men det är tydligt att detta inte stämmer. Privatpersoner som köpt sitt eget namn som domän under .se inkluderas trots detta i One.com:s annonser. Extra tydligt blir detta om vi söker på Emanuel Karlsten som till och med har inkluderat sin webbadress i sin fakta på Eniro.

emanuelkarlsten

Huruvida detta är lagligt eller inte kan jag inte avgöra, men jag tycker inte att företaget bör använda existerande webbadresser i annonsering. Kanske är jag bara lite grumpy, men jag skulle önska att aktiva adresser filtreras bort på samma sätt som i sökverktyget på One.com:s sajt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *