Så bryter svenska företag mot Lotterilagen och Facebooks regler

ogilla

För ett par år sedan när många företag började använda Facebook så var det vanligt med olagliga tävlingar. I lagens mening var det inte tävlingar utan lotterier. Ofta bröt dessutom samma tävlingar mot Facebooks egna regler som är till för att vi användare ska slippa se en massa spam-liknande inlägg i våra flöden. Efter en del tryck från konsumenter började företag efterhand att bättra sig och åtminstone större företag sköter detta mycket bra idag.

Men det händer dock fortfarande ganska ofta att mindre nogräknade aktörer anordnar tävlingar som inte följer reglerna. Av och till händer det också att seriösa företag missar helt. Badrums- och köksutrustingstillverkaren FM Mattsson kör just nu en tävling på Facebook (uppdatering: inlägget är nu borttaget) som lyckas bryta mot både Lotterilagen och Facebooks regler.

fmmattsson

Facebook regler för tävlingar
Kravet på att deltagare måste dela bilden för att kunna vinna bryter mot punkt E 3 i Facebooks page guidelines (min fetstil):

Kampanjer kan administreras på sidor eller i applikationer på Facebook. Personliga tidslinjer och vänanknytningar får inte användas för administration av kampanjer (t.ex. är ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta” inte tillåtna).

Facebook lättade på sina regler förra året men fortfarande gäller ovanstående att du får inte kräva att man delar inlägget för att kunna delta. Varför spelar det någon roll? Jo, som ni ser så är det väldigt effektivt. Över 3500 delningar på inlägget redan och det gör att det får en viral spridning på Facebook. Tiotusentals användare har säkert redan sett tävlingen i sina flöden och skulle detta bli tillåtet då skulle snart hela Facebook bara bestå av tävlingsdelningar.

Lotterilagen
Som ni ser ovan så skriver FM Mattsson till och med att det är en utlottning. När vinnaren utses via ett slumpmässigt urval och inte baserat på prestation, då är det ett lotteri och inte en tävling. Lotterier kräver tillstånd och dessa ges inte till varken företag eller privatpersoner.

Lotteriinspektionen har tagit fram en guide för att man ska kunna förstå skillnaden mellan tävling och lotteri. Läs gärna den så att ni håller er på rätt sida om lagen. Via länken finns också en tipssida där man kan tipsa Lotteriinspektionen om otillåtna lotterier.

En sådan här tävling gör ingen större skada och syftet är inte att hänga ut ett enskilt företag. Däremot så får företag som följer spelreglerna en nackdel gentemot företag som gör som i exemplet. Därför kan det vara på sin plats att ibland påpeka vad som gäller och inte.

En kommentar till “Så bryter svenska företag mot Lotterilagen och Facebooks regler”

  1. Det har INTE minskat, snarare tvärtom. Allt från småföretag till Ica-butiker, möbelfirmor och reseföretag fortsätter att låta bli att läsa lagen och Facebooks regler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *