Se över dina geotaggade bilder på Instagrams karta

instagram logoInstagram har sedan länge en funktion där du kan lägga till platsinformation på bilder du laddar upp, även kallat geotaggar. Du kan själv styra om du vill att en viss bild ska taggas eller inte. Oftast sparas också platsinformation i fotografiets metadata vilket innebär att en semesterbild från Barcelona kan få rätt plats även om du inte laddar upp den förrän du kommit hem.

Under vissa förutsättningar kan det dock hända att bilder taggas fel eller omedvetet. Oavsett vilket så kan det alltid vara bra att se över vilka spår man lämnar efter sig i sociala nätverk. Jag gjorde just det idag och noterade att flera av mina bilder taggats helt fel. Istället för att taggas med platser i Florida och London så hade de istället fått platsinformation från där jag laddade upp dem, dvs på bussen till jobbet. Detta helt utan att jag märkt det och dessutom utan att det syntes på den enskilda bilden (de såg ut att sakna geotagg). Alla rödmarkerade bilder nedan är feltaggade.

instagram map 4

 

Detta är nu inte hela världen men de hade kunnat taggas med en annan plats, t ex mitt hus. Kanske vill man av någon anledning inte visa en viss plats och därför bör man se över sitt Instagram-konto och se hur bilder taggats.

Det gör du genom att gå till din profil och klicka på den ”pin” som är symbol för plats.

instagram map 5

 

Zooma in på rätt område och hittar du ett foto som du vill ta bort från kartan så klicka på ”Redigera” högst uppe till höger i kartan. Därefter klickar du på bilden så att siffran 1 ändras till 0. Sedan får du godkänna att du vill göra ändringen och sedan är det klart.

instagram map 2

 

Kartfunktionen i Instagram kan vara lite rolig att använda, inte minst som ett stöd för minnet när man varit ute och rest. Det hjälper till att minnas exakt de platser du besökt. Dessutom ger det andra möjlighet att upptäcka dina bilder när de utforskar olika platser. Men som med alla spår du lämnar på nätet kan det ibland vara lönt att göra en översyn, kanske upptäcker du att det är något du vill ta bort.

Du följer mig på Instagram på @kullin.

En kommentar till “Se över dina geotaggade bilder på Instagrams karta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *