Lite källkritik har aldrig skadat någon

vinn en bastu

Du ser ett inlägg på Facebook med en tävling där du kan vinna en bastu. Sidan (Uppdatering: sidan är nu borta eller flyttad) är en nystartad så kallad community-sida som heter Sånt är livet. Tävlingsinlägget är det tredje inlägget på Facebook-sidan efter ett Alfons Åberg-citat och ett annat citat.

Det finns ingen kontaktinformation, ingen länk till en sajt, inga bilder på personerna bakom, helt enkelt ingenting som bevisar att det finns mer substans bakom sidan än att det kan vara vilken person som helst som vill skaffa lite likes. Bilden på vinstbastun är tagen från en finsk tillverkares sajt. Att skapa den här sidan och samtliga inlägg skulle kräva ungefär 5 minuters aktivt googlande och facebookande.

För att vinna tävlingen så gillar du sidan och delar inlägget. Du och tusentals andra gör samma sak. Bara på 1-2 dagar har sidan fått fler än 21.000 följare och tävlingen har delats fler än 71.000 gånger. Och det tickar på i en rasande takt.

bastu

Så, är det sannolikt att en helt anonym sida har en tävling med ett pris som är värt ca 6000 euro? Eller är det troligt att detta är en enda stor bluff med syfte att skaffa följare och kanske lura dig att följa en sida med ett innehåll du egentligen inte alls vill bli associerad med? Fler än tio tusen 70.000 personer anser att detta är en riktig tävling, jag tror inte det.

Det behöver tydligen upprepas ofta, men tänk lite källkritiskt när du ser inlägg i sociala medier. Finns det någon som helst trovärdighet i avsändaren och dess budskap? Om inte, kanske du bör avstå från att gilla och dela sidan. Om inte för din egen skull så för dina vänners skull.

Läs även U2-tävling på Facebook är bluff

En kommentar till “Lite källkritik har aldrig skadat någon”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *