Viktigt välja rätt hashtag på Instagram-tävlingar

roadtrip15 Jag har skrivit en del om marknadsföring på Instagram tidigare och trots att det idag är mycket vanligt med olika kampanjer på Instagram så fortsätter välkända varumärken att göra enkla misstag. Vid tävlingar är det viktigt att den hashtag som deltagare ska använda sig av är enkel och tydlig.

Dumt välja hashtag som redan används
Det man inte vill är att hashtaggen redan används på bilder som inte är tänkta att medverka i tävlingen för då blir det mycket svårare att välja en vinnare. Ett sådant exempel bjuder idag Odd Molly på när de tävlar ut ett presentkort på 500 euro. För att kunna vinna ska deltagare ange hashtag #intothewoods och tagga @oddmolly.

Men denna hashtag används redan av många som en allmän beskrivning för skogsbilder. Inte mindre än 279.000 bilder finns redan uppladdade under #intothewoods och en snabb koll på de senaste 10-15 bilderna så var det bara en som ville vara med i tävlingen.

Genom att använda en redan etablerad hashtag har Odd Molly gjort det oerhört svårt att hitta deltagarbilderna. Tävlingen pågår i mer än en vecka och det lär komma in hundratals om inte tusentals bilder under den tiden.

Visserligen kan de som hanterar Instagram-kontot se när det blir taggat med @oddmolly, men problemet är att i Instagram-appen ser du bara de senaste 80 (cirka) notifikationerna och det inkluderar även ”likes”. Så därför ser man inte heller där enkelt alla deltagande bilder.

Shell på roadtrip med tusentals andra
Samma misstag gjorde Shell när de drog igång sin sommarkampanj Roadtrip 2015. Där skulle bilderna taggas med #roadtrip2015 vilket förstås var en ganska generell hashtag där det just idag ligger ca 66.000 bilder. Som tur var kunde man ladda upp bilder via tävlingssajten också och jag är osäker på om det ens kom med några bilder via Instagram.

Min rekommendation är att alltid försöka hitta en unik hashtag och gärna då i kombination med varumärket. Det kan vara bra att be om att tagga företagets konto för det kan öka antalet följare men som tävlingsmoment hjälper det inte till, då är det bättre att använda företagsnamnet som en hashtag.

Detta gör det enklare både för deltagare och arrangör. Nu är det möjligt att det finns appar eller tjänster som kan filtrera ut taggar ur ett stort flöde men jag känner inte till något konkret exempel.

Fotnot: Läs gärna Fem tips för att lyckas med din Instagram-tävling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *