Störande annonser riskerar öka användningen av ad blockers

Sedan Apple möjliggjorde Ad Blockers i sitt nyaste operativsystem iOS 9 så har ämnet diskuterats flitigt i mediebranschen. Möjligheten att blockera annonser även i mobilen innebär ännu ett hot mot mediernas annonsintäkter. I Sverige ökar användningen av ad blockers och detta torde oroa de stora mediehusen.

Därför var det med viss förvåning jag såg att SvD idag slår något slags svenskt rekord i interstitials (eller take overs), alltså en helsidesannons som visas innan du får se det innehåll du egentligen var ute efter.

På Svd.se visas idag en annons för Tele2 som ligger kvar i mer än 40 sekunder. Givetvis går det att klicka bort den innan dess, men det är ändå en anmärkningsvärd tondövhet inför användarupplevelsen och vad det gör för besökarens intryck av sajten.

svdannons44

Jag betalar inte för SvD och är med på att tidningen behöver intäkter i form av t ex annonser. Därför använder jag inte ad blockers. Men liknande avbrott gör mig mindre benägen att återvända. Värt att notera är också att Google kommer börja straffa mobilsajter som kör med alltför täckande interstitials från och med 1 november. Sökmotorn hotar också med att göra detsamma på desktop.

Annonser finns och behövs för att finansiera journalistik. Men alltför klumpigt använt riskerar de att skynda på utbredningen av olika ad blockers.

 

En kommentar till “Störande annonser riskerar öka användningen av ad blockers”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *