Julrim om jultävlingar i sociala medier

Du har garanterat sett dem på Facebook, tävlingarna som har följande upplägg:

Gör så här för att delta:
1. Gilla ”XX UR & GULD”
2. DELA detta inlägg.
3. Svara på denna fråga som tar dig en sekund att googla fram.

Inlägget delas av hundratals om inte tusentals Facebook-användare och innehåller förhoppningsfulla kommentarer som ”gillat och delat, hoppas hoppas”, följt av samma svar ett par hundra gånger: ”Danmark”.

ogilla

I december lanserar många företag julkalendrar och andra tävlingar i sociala medier, inte minst på Facebook, vilket gör att detta beteende ökar enormt i omfattning i slutet av varje år. Sajter som listar liknande kampanjer har samlat ihop fler än 200 julkalendrar och det finns säkert fler.

Problemet med Facebook-tävlingar av typen ”gilla och dela” är att det är enkelt att få människor att delta, vilket i sin tur gör att inläggen översvämmar våra flöden på Facebook. Detta är i grunden något Facebook själva inte gillar och därför har förbjudit i sina användarregler. Det hindrar dock inte glada marknadsförare att göra det ändå. Det händer i stort sett aldrig något utan tävlingarna rullar på ändå.

Jag har skrivit utförligt om det här, men i korthet gör företag ofta två fel:

– Bryter mot lotterilagen genom att låta slumpen avgöra vinnaren (lotta ut eller ha för enkel fråga)
– Bryter mot Facebooks regler, främst genom att kräva att man ska dela tävlingen

Att små företag inte har koll på alla detaljer kan man möjligen förstå, men just nu har ett av världens största IT-företag en svensk tävling där de kräver Facebook-delning för medverkan och det är anmärkningsvärt att företag med resurser fortfarande inte lärt sig att åtminstone kolla de sociala nätverkens regler innan man lanserar en kampanj.

Gilla-och-dela-tävlingar ger till synes stort engagemang och kan därför anses vara framgångsrika. Tyvärr är engagemanget ofta väldigt ytligt och bidrar inte till någon långsiktig relation mellan företag och konsument.

Julrim om Facebook-tävlingar

Eftersom jag inte har något recept för att få stopp på dessa tävlingar får ni istället hålla tillgodo med ett julrim tillägnat detta fenomen:

Gillat och delat
Tävlat och felat
All min cred jag slänger ut
På nödrim med taskigt slut
Så att jag har en chans att vinna
Motorolja till min sjuka väninna
Vem bryr sig om att det är lotteri
Kom ge mig en påse med gotter i
Jag taggar snabbt alla jag känner
För fånigt pris jag säljer mina vänner
Ert fan jag blir i flera dar
När tävlingen sen är slut, jag drar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *