Här är de hetaste trenderna inom fotografering 2016

Waterfront Building Stockholm

Bildbyrån Shutterstock har sammanställt visuella trender inom fotografering för 2016, baserat på sökningar och köp i deras bildarkiv under året som gick. De listar fyra stora globala trender som kan vara intressant för oss som arbetar med bilder eller bara vill hänga med på senaste trenderna på Instagram:

Flat lay

Fotografier av detaljer, mat, mode, prylar och som tas ovanifrån, ofta på en neutral bakgrund. Denna stil bryter alltså tvärt med tidigare trender där tex matbilder tagits ur mer ”vanliga” perspektiv, ofta med tilt shift för ökad effekt.

Red

Boho

Modebilder med motiv som ofta är blommigt och mönstrat, bohemiskt och hippieinfluenser med en dämpad palett.

Boho inspirations

Helig geometri

Bortse från den udda översättningen, det här handlar om bilder med naturmotiv och matematiska mönster. Det här är Fibonaccis domäner.

SunFlower: the Fibonacci sequence, Golden Section

Metall

”Metaller kan vara industriella eller glamorösa, retro eller futuristiska.”

Metal Pipes

Dessutom ser Shutterstock två motsatta trender under året som gått, nämlingen både möjlighet att koppla upp sig överallt och lusten att koppla ner. Exempel på uppkopplade kategorier är smarta klockor, mobila betalningar, drönare och virtual reality.

Populära teman när det gäller att koppla ned är reslust, wellness, mindfulness, fitness och den något oväntade målarböcker för vuxna.

Sammanställningen inkluderar även inspiration kring design, färg och inte minst vilka bilder som delas mest i sociala medier. Läs mer här.

Fotnot: bilder ovan via Flickr, Creative Commons respektive fotograf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *