Sociala medier kan vara en belastning vid rekrytering

Vi svenskar spenderar allt mer tid på sociala medier. Vi lämnar ständigt nya digitala fotspår efter oss i sociala nätverk, vilket rekryterare tittar på i samband med en rekrytering. Denna information kan sedan leda till att en person inte går vidare i en ansökningsprocess.

Enligt en färsk undersökning från Stockholms Handelskammare uppger hela 34 procent av rekryterare att de någon gång sorterat bort en kandidat med anledning av information de fått via sökningar på Internet. Siffran har ökat från 30 procent förra året och 24 procent år innan dess.

Sociala medier är även fortsatt en viktig pusselbit i de kontroller företag gör vid en rekrytering. 41 procent av företagen i studien använder sociala medier som bloggar, Twitter, Linkedin eller Facebook som en del av sina bakgrundskontroller, vilket är samma nivå som under 2015. 44 procent söker information om kandidater på webben.

sociala medier rekrytering

Bemanningsföretag söker betydligt oftare information i sociala medier, medan offentliga sektor inte alls gör det i samma utsträckning.

sociala medier

Även om man inte ska överdriva riskerna med att information som delas i sociala medier kan leda till att man inte får ett jobb, så kan det ändå vara ett bra tips att göra en internetsökning på sitt eget namn. Samt även kolla igenom de publika inläggen på andra konton som Instagram och Twitter, för att få en bild av vad en extern person får se vid en bakgrundskoll. När googlade du ditt namn senast?

Läs också:

Sverige i botten när det gäller att leta jobb i sociala nätverk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *