Bildspecial: Citybanans nya pendeltågsstationer

Stockholms nya pendeltågsstationer

För ett tag sedan fick jag möjlighet att gå runt på Citybanans nya pendeltågsstationer Stockholm City och Stockholm Odenplan, vilket var fantastiskt kul. Stationerna var i stort sett klara och helt tomma på folk eftersom de ännu inte öppnat. Dessutom fanns det inte ett enda reklambudskap på väggarna, vilket givetvis förstärkte den overkliga känslan. När de öppnar för trafik den 10 juli så kommer stationerna att tas över av resenärer och annonser, så detta var verkligen ett unikt tillfälle att fotografera. Båda stationerna är dessutom rikligt smyckad med helt ny konst.

Station Stockholm Odenplan

Den nya stationen ligger under Odenplans tunnelbanestation och kommer att ersätta Karlbergs station. Eftersom stationen ligger långt under mark har den ett mellanplan i söder och ett i norr innan man kommer ner till tågplattformen.

Anslutningen från tunnelbaneplattformen vid Odenplan leder ner till det södra mellanplanet, som ni ser på bilden nedan. Redan här slås man av känslan av en flygplats under jord. Rent, modernt och futuristiskt. Man har gjort stationerna ljusa för att motverka uppfattningen att man är så långt under marknivån som man faktiskt är. Ljuspanelerna på sidorna här lär dock vad jag förstod täckas av reklam senare.

citybanan stockholm odenplan

Själva perrongen är hela 250 meter lång och har två spår men är förberedd för ytterligare två spår i framtiden. De båda stationerna är de första i Stockholm som utrustas med glasväggar som öppnas mot tågdörrarna, vilket ska ge ökad säkerhet.

citybanan station odenplan

Trapporna upp till tunnelbaneperrongen är väldigt smala och har tydligen av de som arbetat med projektet döpts till Myntinkastet. Så här ser de ut.

Myntinkastet

Uppgången till norra mellanplanet pryds av det fantastiska konstverket ”Life Line” av David Svensson. Det är ett 350 kvadratmeter stort ljusverk inspirerat av ett barns hjärtslag. Givetvis kommer det inte vara såhär mörkt på plats, jag har tillåtit mig lite artistisk frihet att redigera bilden en smula i Lightroom.

Life Line, Odenplan
Life Line, Odenplan

Station Stockholm City

Denna station ligger hela 45 meter under marktytan och således alltså under den blå linjen, som är den djupast belägna tunnelbanelinjen i Stockholm. Den kanske allra mest imponerande delen av hela det nya systemet är Karin Lindhs konstverk ”Pendlarkatedralen”. Den består av flera delar varav den allra vackraste är den storslagna kupolen på Station Stockholm Citys södra mellanplan, som är klädd och draperad som en kjol i rörelse. Rummet för tankarna till spansk lekfull arkitektur som Gaudi eller Calatrava. Kan man gissa att detta snabbt blir en favorit bland turister och Instagrammare?

Pendlarkatedralen
Pendlarkatedralen

På den 250 meter långa plattformen utmärker sig Peter Svedbergs glaskonstverk ”Stad, Träd och Äng”.

Glaskontsverk av Peter Svedberg

Flera av verken lyfter ner vardag och natur under jord. Till exempel Åsa Lindströms ”Vardagens sal” som består av klinkers med träd och djur. Dessa konstverk var ännu inte helt klara när jag var där på besök.

Vardagens sal

Vid Stockholm Citys norra mellanplan ligger Karin Törnells verk ”Andetag och Fotfäste”. Sidorna på mellanplanet är täckta med glaspaneler med handmålade grässtrån. Enligt uppgift cirka 30.000 strån. I mitten ligger en vit jätteblobba, skulpturen Fotfäste i vit Corian, som lär locka en eller annan ung besökare att klättra upp.

Fotfäste

Stationerna öppnar för trafik den 10 juli. Fler bilder från Stockholm Odenplan och Stockholm City finns på mitt Instagram-konto @kullin. Mer information om konsten på stationerna finns hos Trafikverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *