Så påverkas svenska influencers av Instagrams algoritm

Det pratas mycket i sociala medier om de ändringar Instagram gjort i sin algoritm. Många influencers har sett minskat engagemang och har svårt att växa eller har till och med börjat tappa följare. I helgen som gick publicerade Dagens Media en intervju med medieprofilen Anitha Schulman, som vädrade sin frustration med algoritmändringarna.

– Alla är frustrerade över det här. Det är psykiskt skitjobbigt att plötsligt se hur följarna försvinner, och det har Instagram definitivt inte tagit med i beräkningarna. Jag tänker – om jag som snart är 40 år känner den här stressen, hur känner inte yngre influencers då? Instagram borde vara väldigt konkurrenskänsligt just nu när alla är så missnöjda, säger Schulman.

Och visst är det skillnad idag mot för några månader sedan. Mitt eget Instagram-konto @kullin har stått stilla ett par månader men har nu börjat växa långsamt igen. I en Facebook-grupp där jag är medlem pratar många om att tillväxten helt avtagit.

Men alla kan knappast ha förlorat på ändringarna. Mer troligt är att Instagram premierar vissa konton på bekostnad av andra. En parameter som man brukar säga påverkar framgång på Instagram är engagemangsgraden hos ett konto. Den lär ha blivit än viktigare, inte minst att ha många genuina kommentarer.

Tappar influencers följare?

Så en fråga jag blev lite nyfiken på var om Anitha Schulmans påstående om att ”alla är missnöjda” stämmer. Eller snarare, hur går det för andra svenska influencers på Instagram? Tappar de också följare?

Jag tittade närmare på en lista med 35 av våra största Instagram-profiler, alltså de 35 profiler som är nominerade till ”Instagram of the year” av ICONFEST (Influencer Convention Festival), en konferens som anordnas av bland andra influencernätverket Tourn. Bland namnen återfinns kända instagrammare som Lisa Tellbe, Ida Warg och Margaux Dietz.

Genomsnittlig månatlig ökning är 2%

Dessa 35 influencers plus Schulman har sammanlagt 10,4 miljoner följare och i genomsnitt 290.000 följare. Helt klart imponerande. Av dessa 36 konton har 9 fått färre följare den senaste månaden medan 27 har fått fler följare. Den genomsnittliga ökningen är 2%, vilket är ganska bra på bara en månad. Med andra ord ser det inte ut att finnas ett generellt problem där influencers tappar följare.

Istället är det mer troligt att de som lyckas svara mot algoritmen belönas i form av mer uppmärksamhet. De som misslyckas tappar också följare. Så vem och vad belönar algoritmen?  Den ser till en mängd faktorer och en av de som väger tungt är engagemang, där kommentarer väger ännu tyngre än likes, då de kräver en större insats av användaren. Därför är det också intressant att titta på engagemangsgraden hos de olika kontona och se om vi kan se någon trend.

Engagemangsgrad räknas som antalet kommentarer och likes i förhållande till antalet följare, här nedan som ett genomsnitt av de senaste 20 inläggen.

Generellt sett minskar engagemangsgraden ju fler följare ett konto får. Typiskt sett är engagemangsgraden för konton med 10.000-100.000 följare ungefär 3% och för konton med 100.000-1 miljon följare ca 2,2% (källa: Relatable).

För dessa 36 svenska influencers varierar engagemangsgraden kraftigt. Urvalet är litet så fäst inte så mycket uppmärksamhet på trendlinjen, men vi kan se att några konton lyckas nå en engagemangsgrad på långt över 10% medan andra ligger en bra bit under normen på 3%.

I grafen nedan hittar vi Anitha Schulmans konto längst ner till vänster, markerat som en röd prick. Och det är inte min avsikt att på något vis kritisera Schulmans strategier här, jag hyser all respekt för hennes förmåga som medieentreprenör. Men alldeles oavsett, så är slutsatsen den att hennes konto genererar klart lägre engagemang än alla de andra instagrammarna: 1,36%. Ett konto av hennes storlek bör ligga på 3% eller helst mer för att vara konkurrenskraftigt. Företag som använder influencers i marknadsföringen tittar mer på engagemang än på antal följare, därför är denna siffra också viktig för influencerns affärer.

(uppdaterad 9 mars, bytte x- och y-axel för tydlighets skull)

Engagemanget påverkar tillväxten på Instagram

Min teori är alltså att låg tillväxt på Instagram delvis beror på lågt engagemang. Ser vi på hur dessa influencers har vuxit eller minskat den senaste månaden så märker vi ett visst samband. Återigen, urvalet är litet men det indikerar ändå en viss trend.

På den vertikala axeln är kontonas tillväxt i antal följare den senaste månaden. På den horisontella axeln ser vi deras engagemangsgrad.

Schulmans konto är återigen markerat med en röd prick och det har minskat med 2% under senaste månaden. Konton med hög engagemangsgrad visar istället en kraftig tillväxt i antal följare.

Det är antagligen så att Instagrams algoritm straffar konton som inte lyckas engagera sina följare och belönar de som lyckas. Vad som skapar detta engagemang är dock en helt annan fråga och Schulman är inne på ett spår i intervjun i Dagens Media.

– Den feedback jag har fått från Instagram är att jag är för spretig. 

Vanliga råd kring att bygga engagemang på Instagram pekar bland annat på just det, att man bör ha ett tydligt fokus både i målgrupp, ämne och tonalitet. Jag råder den som är intresserad att titta noga på insikter från sitt konto och analysera vad som fungerar och bygga vidare på det konsekvent. Men som alltid, det finns inga garantier. Man får pröva sig fram, det ska iallafall jag fortsätta att göra.

En sak verkar dock vara tydlig, det finns ingen generell minskning av antalet följare för svenska influencers. De som hittat rätt formel växer fortfarande med ganska god fart.

Följ bloggen på Facebook för löpande nyheter om sociala medier:


Fotnot: data analyserat mellan 2 feb och 4 mars 2018 med hjälp av Socialblade och Smaudience.

En kommentar till “Så påverkas svenska influencers av Instagrams algoritm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *