Trender i sociala medier 2019

Analysföretaget Socialbakers har tittat på trender i sociala medier inför 2019 och publicerat en rapport om de viktigaste sakerna att hålla koll på för företag och varumärken som är aktiva på Facebook och Instagram. Rapporten baseras på data om räckvidd och engagemang på de båda sociala nätverken under 2018.

Instagram är störst på engagemang

Instagram har blivit den främsta sociala plattformen för engagemang kring varumärken. I jämförelse med Facebook så ger Instagram större engagemang på publicerat innehåll för varumärken, även om det fortfarande är fler personer som aktivt använder Facebook.

engagemang_facebook

Mode och skönhet är de kategorier som ger störst engagemang på Instagram medan e-handel ger störst engagemang på Facebook.

Mer annonsering på Instagram

Instagram tar större andel av annonspengarna på bekostnad av Facebook. I procent av totala budgetar så minskar annonsering i Facebook-flödet, medan annonsering i Instagram-flödet ökar. Hur det ser ut i absoluta siffror redovisar inte studien, utan bara förhållandet mellan de två kanalerna.

Annonser i Instagram stories är relativt nytt och ökar kraftigt under 2018.

Foto och video vanligast att marknadsföra på Facebook

Av de inlägg som de tusen största varumärkena på Facebook har boostat, eller marknadsfört, så är trenden att man marknadsför fler videoinlägg och färre länkinlägg. Men fortfarande är fotoinlägg vanligast sett över hela året, även om det mot slutet av 2018 blivit lika vanligt med sponsrade videor.

boostade inlägg på Facebook 2018

Organisk räckvidd för sidor minskar på Facebook

Den organiska räckvidden för företagssidor på Facebook har minskat med 20-25 procent sedan början av året, enligt den statistik som Socialbakers presenterar. Den minskade organiska räckvidden gör att företag som vill synas på Facebook måste vara allt mer villiga att betala för synligheten, genom annonser eller sponsrade inlägg.

organisk räckvidd minskar på facebook

Engagemanget per inlägg minskar

För de allra största varumärkena på Facebook har engagemanget per inlägg minskat kraftigt under året. Detta var i linje med vad Facebook själva förutspådde när de tidigare under 2018 meddelade att de skulle prioritera inlägg från vänner på bekostnad av medier och företagssidor.

minskat engagemang på facebook-inlägg

Instagram-inlägg når fler än Instagram Stories

I genomsnitt når vanliga inlägg på Instagram fler följare än vad stories gör, iallafall för varumärken. Under året som gått har varumärken blivit allt flitigare med att använda stories som komplement till de traditionella inläggen.

Läs hela rapporten hos Socialbakers.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *