Rapport från Facebook Communities Summit 2019

I veckan som gick besökte jag Facebooks huvudkontor i Menlo Park i Kalifornien tillsammans med en kollega. Vi var inbjudna till ett väldigt speciellt event kallat Facebook Communities Summit 2019, tillsammans med över 300 andra personer. Det vi alla har gemensamt är att vi driver någon form av community på Facebook och att vi gör det på ett sätt som har så stor betydelse att någon person på Facebook har handplockat just oss för detta event. Sällan har jag väl känt mig så exklusivt utvald som just de här dagarna.

Facebook Communities Summit 2019

Facebook Communities Summit är ett tvådagarsevent kring community building på Facebook, eller skapande och underhållande av olika former av intressegemenskaper. Att detta är viktigt för Facebook är väldigt tydligt då företaget antog en ny mission för något år sedan:

“To give people the power to build community and bring the world closer together.”

Detta är alltså kärnan i det sociala nätverkets affär och verksamheten ska sträva efter att stärka individer, möjliggöra utveckling av communities och att koppla samman världen.

Från första stund blev det också tydligt hur Facebook prioriterar detta nätverkande på sin plattform. De hade laddat upp med idel nyckelpersoner under dessa dagar och först ut var företagets COO Sheryl Sandberg som hälsade välkomna. Därefter kom Ime Archibong, som är VP of Product Partnerships. Han hade med sig en rejäl godispåse och avslöjade ett stort antal uppdateringar och nya funktioner. Bland annat:

  • Nya verktyg för gruppadministratörer: som förbättringar i gruppregler, en ny funktionalitet för att söka bland medlemmar samt förbättringar i admins aktivitetslogg.
  • Möjlighet att formatera inlägg
  • Nya verktyg för företag/sidor: möjlighet för sidor att bli medlem i en grupp,
  • Förenklad meddelandehantering för admins: Instagram DM kommer nu att kunna hanteras i inboxen på Facebook (i Business Manager)
  • Nya produkter inom Facebook Social Good: möjligheter att ge gåvor till en insamlingsorganisation kommer att introduceras i Instagram Stories

FCS2019

Många av de här förbättringarna togs emot med stor entusiasm på eventet, inte minst att inte längre tvingas hantera DM på Instagram i appen samt givetvis Facebook Donations i Instagram, vilket är väldigt spännande. Insamlingar på Facebook har hittills samlat in över en miljard dollar, så det ska bli intressant att se hur det går när möjligheten införs på Instagram.

Nyheterna som presenterades under FCS2019 publicerades även i Facebooks nyhetsrum här.

Mark Zuckerberg på scen

När sedan Facebooks grundare Mark Zuckerberg gjorde ett överraskande inhopp på scenen så blev vi i publiken totalt starstruck. Ok, vi hade misstänkt att han skulle komma för det hade han gjort året innan också, men ändå, lite kul var det faktiskt att se Zuckerberg och höra honom berätta om företagets mission att koppla samman människor över hela världen via intressegrupper på Facebook.

Case studies

Förutom presentationer från toppchefer på Facebook så innehöll eventet en rad intressanta paneldiskussioner och case studies. Bland annat berättade American Cancer Society hur de arbetat med Facebook Donations, både egna men även genom att engagera influencers. Precis som så många andra organisationer hade de samlat in mycket pengar och då främst genom födelsedagsinsamlingar, vilket visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att få människor att engagera sig i välgörande ändamål.

Amerikanska Rädda Barnen berättade om insamlingar via Facebook i samband med kriser och hur det är lättare att samla människor kring en händelse om den samtidigt uppmärksammas mycket i media. De hade arbetat en hel del med live-video till exempel i samband med orkanen Katrina i USA, vilket förstås var en utmaning med tanke på hur infrastruktur som mobilnät med mera låg nere under den värsta krisen.

Hur man skapar engagemang och bygger communities

Flera av presentationerna handlade om hur man som organisation eller företag kan använda sig av sociala medier för att skapa engagemang och bygga starka communities. Bland annat fick vi en intressant dragning av David Spinks, som är grundare av CMX Hub, ett företag som har olika tjänster och utbildningar inom community strategy building. Han pratade om de olika stegen i the Community Engagement Cycle.

Hans Facebook

Facebook Communities Summit 2019 var ett oerhört inspirerande event med möjlighet för oss som driver sidor och grupper att få ge feedback och ställa frågor direkt till utvecklare på Facebook och Instagram. De var väldigt måna om att få höra önskemål från oss som använder plattformarna och tips på hur de kan introducera nya möjligheter. Självklart tog jag möjligheten att skicka med några av mina önskemål till de som arbetar med utveckling av Facebook Social Good och gåvor.

Som man kan förvänta sig av ett liknande event så var också nätverkande mellan deltagarna sinsemellan väldigt värdefullt och vi kommer att fortsätta att hålla kontakten via Facebook och andra sociala kanaler.

För den som är intresserad av att starta en egen insamling på Facebook eller se hur Barncancerfonden arbetar med insamlingar, klicka gärna här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *