Varannan svensk använder sociala medier

Idag presenterade Medieakademin sin rapport Förtroendebarometern 2009 (pdf). Mycket intressant läsning kring svenskarnas förtroende för olika institutioner, partier, medier och företag. En fråga i enkäten, som besvarats av 1000 respondenter, gäller aktiviteter på internet och där kan vi utläsa att varannan svensk (49%) har använt sociala medier dagligen eller flera gånger i veckan. Hela 73 procent har gjort det minst en gång i månaden enligt rapporten (oklart hur siffran räknats fram).

Frågan som ställdes var: Hur ofta har du gjort följande på internet?”

sociala medier

Jag har kanske lite svårt att tro att varannan svensk ens vet vad sociala medier är, så siffran ska nog tas med en nypa salt. Å andra sidan är vi nu 3 miljoner svenskar på Facebook, så kanske det inte är helt tokigt ändå. Man skulle vilja veta om begreppet ”sociala medier” förklarades för respondenterna, och isåfall hur.

Även andelen bloggläsare bland de svarande känns väldigt hög – hela 22 procent säger att de följer bloggar dagligen/flera gånger per vecka och 42 procent någon gång i veckan/månaden. Jämfört med siffrorna från WII så är det en klart högre andel. WII:s rapport Svenskarna och Internet 2009 uppger att 37 procent av internetanvändarna läser bloggar. Bara i åldersgruppen 16-25 år når WII:s undersökning upp till mer än drygt 30 procent som läser bloggar 1-3 ggr/vecka.

De båda undersökningarna är inte helt jämförbara då de troligen ställt frågorna lite olika (olika tidsangivelser t ex), så någon tydlig slutsats är svår att dra. Men om svaren i Medieakademins rapport är representativa så är det onekligen en stor andel svenskar som använder sociala medier regelbundet.

13 reaktioner till “Varannan svensk använder sociala medier”

  1. Intressant. Håller med dig rörande definitionen av sociala medier. Bloggar, foton och chatt är ju allihop exempel på sociala medier. Blir en aning förvirrande när man gör skillnad på sociala medier och… sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *