Så följer du Melodifestivalen 2010 i sociala medier

Om du trodde att SVT maxat hypen kring Melodifestivalen genom att tänja ut tävlingen med delfinaler och andra upptåg, tänk om. Melodifestivalen 2010 kommer med stor sannolikhet att gå i de sociala mediernas tecken och det lär innebära att snacket kring tävlingen når nya höjder. Såhär följer du tävlingen i sociala medier:

Webbsida SVT: http://svt.se/melodifestivalen. Innehåller redan videoklipp och nyheter. Klippen går att vidarebefordra till vänner men vad jag ser går det inte att klippa in dem i sin egen blogg. Sidan utnyttjar Tweetmeme så att det går lätt att twittra om en länk och det går också enkelt att dela information med vänner på Facebook.

Twitter: Redaktionen för Melodifestivalen har ett eget Twitter-konto på http://twitter.com/svtmello (just nu 220 followers). Det går också att följa andras kommentarer på Twitter genom etiketten/hashtag #mel2010.

Facebook: Självklart kan fans gå med i Melodifestivalens egen Facebook-grupp som till exempel innehåller klipp från SVT Play. Gruppen har redan 1169 medlemmar.

YouTube: SVTs kanal på YouTube innehöll redan förra året klipp om Melodifestivalen. Lär bli så i år också.

Artisterna: SVT länkar också till artisternas egna kanaler. Redan förra året försökte artister som Patrik Isaksson utnyttja digitala kanaler för att engagera fans, dock utan att lyckas gå vidare. I år lär artisterna ta ut svängarna ytterligare. SVT länkar till exempel till sångerskan Jenny Silver på MySpace och Facebook, och Eric Saade på MySpace. Dock har flertalet av artisterna ännu ingen information om närvaro på bloggar eller Twitter, men det kanske kommer. Visserligen länkas till några artisters hemsidor men det hade varit kul om det fanns fler direktlänkar på SVTs sajt, som till exempel till Salem Al Fakir på YouTube, MySpace, LastFM och Facebook.

(uppdaterat) Deltävlingarna: Som synes i kommentaren till detta inlägg så är det klart att även städerna som arrangerar deltävlingarna har sina egna satsningar. Således har Sandviken (klantigt av mig, inte Sundsvall) Sundsvall lanserat sajten Festivalstaden.se som innehåller en blogg, sociala bokmärken och lite annat smått och gott. Sandviken Sundsvall har även ett Twitter-konto på @festivalstaden samt en Facebook-sida med för närvarande 730 fans.


Antalet personer som följer tävlingen på Twitter och Facebook lär bli enormt mycket högre när finalen avverkats. Någon som vågar gissa hur många?

Dessutom, har jag missat någon annan kanal? Tipsa gärna i kommentarerna.

10 reaktioner till “Så följer du Melodifestivalen 2010 i sociala medier”

  1. Pingback: Smurftips
  2. De flesta klippen går att bädda in på din blogg. I spelaren, till vänster om knappen för att tipsa någon (kuvert) ligger en knapp som ser ut som en kodsnutt . Om man klickar på den så får man fram koden för att bädda in klippet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *