Östhammars kommun fick 35.000 följare på Twitter på två månader

Hos Judith Wolst hittar jag den intressanta uppgiften att Östhammars kommun, med cirka 4500 invånare, har lyckats skrapa ihop 35.000 följare till sitt Twitter-konto. En fantastisk bedrift, inte minst med tanke på att kontot stadigt legat runt 240 följare under året tills man plötsligt en dag, närmare bestämt den 1 sept, blev högintressanta i sociala medier. Från den dagen ökade kontot snabbt antal följare med i runda slängar, eller nej, exakt 517 nya följare om dagen. Märkligt, inte sant?

östhammars kommun på twitter

Graf via Twittercounter.com.

Att kommunen över en natt skulle börja dra till sig sådan uppmärksamhet automatiskt är förstås helt osannolikt och att kontot ökar med exakt lika många nya följare varje dag i över två månader visar ju också att det sker genom någon oetisk metod, som att man eventuellt betalar för nya följare. Möjligheten finns förstås också att det är någon annan som gör det, men det låter tveksamt (se uppdatering nedan, det verkar vara en trolig förklaring). Det råder heller ingen tvivel om att detta är det officiella Twitter-kontot då det står angivet på kommunens hemsida.

Värdet av de här följarna torde vara tämligen nära noll. Tittar vi på kommunens konto och vilka andra det är som följer kommunen så får vi en lång lista med konton med utländska namn, där profilbilden är ett ägg (dvs det man får som default när man går med i Twitter) och helt enkelt konton som verkar så illa kopplade till kommunen eller Sverige över huvudtaget att vi måste anse att de är köpta och/eller helt fejkade.

Analyserar vi kommunens konto vidare med tjänsten Fakers från Status People så ser vi att hela 92% av följarna anses vara fejk, 7% inaktiva och endast 1% äkta. Även om detta är en uppskattning så är det solklart att de som följer Östhammars kommun på Twitter nästan uteslutande inte är äkta.

osthammar-fake-twitter

För företag och organisationer som engagerar sig i sociala medier så är det enligt mig och många andra så att antalet följare i sig inte har något som helst värde om de inte aktiveras. Fejkade följare kan inte aktiveras och är därför helt meningslösa. Ett favoritexempel på ett så kallat framgångsrikt företag som även jag brukar lyfta fram är Bubs Hallonlakritsskalle. De har hela 360.000 fans på Facebook vilket är enormt imponerande. Dock har engagemangsnivån under långa perioder varit nära noll och då är den stora basen följare inte värt just någonting. När de väl publicerar engagerande innehåll igen, då sticker engagemanget från fans i höjden igen, så ett stort antal följare är bra men endast om du kan få dem att aktiveras på något sätt.

Varför Östhammas kommun gör detta vet de bara själva, om det nu inte är någon som spelar dem ett spratt. Tyvärr kan liknande åtgärder ta fokus från en klok användning av sociala medier, där man sätter upp mål och syfte med sin närvaro och sedan en plan för hur man ska nå dessa mål. Tusentals följare kan vara ett medel men kan aldrig bli ett mål i sig.

Uppdatering: Ajour har grävt vidare och det verkar som att kommunen inte visste någonting alls om ökningen i antalet följare. Så vi vet fortfarande inte varför kontot ökat så snabbt. Antingen är det ett misstag någonstans eller så är det någon utomstående som av någon anledning lyckats skaffa dessa fejkade följare. Fortsättning lär följa.

Uppdatering 2: Nu har det avslöjats hur det hela gick till. Det var radioprofilen Kjell Eriksson och hans kompis Jacob Franzén som köpt 35.000 följare åt Östhammars kommun för att ”väcka debatt”. Jag gissade ju på flera möjliga orsaker, så jag ska verkligen inte säga ”vad var det jag sa”, men Kjell och Jacob var onekligen bland de misstänkta:

 

Fotnot: läs även Kjell.

En kommentar till “Östhammars kommun fick 35.000 följare på Twitter på två månader”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *