Carema byter namn till Vardaga – men missar Twitter-kontot

Vårdkoncernen Carema meddelar idag att man byter namn. Företaget ska nu driva verksamheten vidare under varumärkena Vardaga och Nytida, något som många drivit friskt med på Twitter och i media idag. Förutom det något oväntade namnvalet så kan man också undra lite över hur man säkrat upp digitala tillgångar inför publiceringen av namnbytet. Som flera uppmärksammat så har man inte kommit ihåg att registrera Twitter-kontot @vardaga och även @nytida är upptaget sedan tidigare. Vardaga har av allt att döma registrerats idag av någon som passar på att skoja med företaget (de kallar sig ”Vård aga” på kontot).

vardaga

Dessutom finns ett antal domännamn som fortfarande inte är registrerade, som t ex .nu, vilket kanske inte är hela världen om man har kontroll på de viktigaste. Vidare är ”vanity url” på Facebook redan tagen medan @vardaga på Instagram fortfarande är ledigt när detta skrivs.

Så, är det egentligen ett problem att ens varumärke kapas på t ex Twitter? Ja, det medför extra besvär om man vill ha kontot vid ett senare tillfälle. Det är relativt lätt att få överta ett konto på både Twitter och Instagram (se hur Coop gjorde här) om man har en varumärkesregistrering att hänvisa till. Men det finns inga garantier om kontot är aktivt och inte utger sig för att vara företaget, då kan det bli knepigare. Och under tiden kan någon leka officiell @vardaga på företagets bekostnad och orsaka onödig skada.

Vad jag kan se så har varumärkesbyrån som hjälpt Carema med framtagande av nya namnen endast twittrat själva två gånger på två månader (innan dagens nyhet), så kanske har de inte så bra koll på sociala medier. Oavsett vilket så bör förstås både beställare och de konsulter som hjälper till med ett namnbyte säkerställa att man registrerar så många viktiga konton som möjligt för att förhindra att någon annan använder dem i företagets namn. Speciellt om namnbytet sker på grund av tidigare PR-kriser, då lämnar man arenan öppen för kritiker och lustigkurrar.

Fotnot: jag vill inte hänga ut varumärkesbyrån här för jag vet inte om det varit deras ansvar att tänka på kontoregistreringar. 

2 reaktioner till “Carema byter namn till Vardaga – men missar Twitter-kontot”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *