14-åring snuvade den svenska börsjätten på Instagram-namnet

Både företag som är aktiva i sociala medier och de som inte är det behöver värna sina varumärken på nätet. Varumärken bör skyddsregistreras för att kunna aktiveras senare då det inte är självklart att ett företag kan få tillgång till ett upptaget kontonamn. Ofta kan ett företag dela varumärke med både individer och andra företag internationellt. Vidare är en enhetlig namnstrategi att föredra så att det blir lätt att hitta företaget i sociala medier och inte minst för att klargöra vad som är ett officiellt konto och vad som är parodikonton eller konton som vill svärta ned företaget. Till exempel heter Coop (Coop Sverige AB), där jag är ansvarig för sociala medier, @CoopSverige på i princip alla viktiga sociala nätverk.

Svenska företag är dock inte alltid helt framgångsrika när det gäller att skydda sina namn på viktiga sociala nätverk. Jag tittade närmare på hur de tio största svenska börsföretagen (baserat på börsvärde sista december 2012) lyckats med sina varumärken på Instagram.

Bara H&M arbetar aktivt med sitt ”riktiga” namn på Instagram
Av dessa tio är det endast ett bolag som aktivt arbetar med ett konto som heter samma som företaget. H&M är mycket professionella i sin närvaro på sociala medier och har säkrat upp @hm på både Instagram, Twitter och Facebook. Däremot heter företaget ”hennesandmauritz” på Youtube. Nu är detta säkerligen inget större problem då användare lär hitta H&M på Youtube ändå.

I andra fall är det dock svårare att hitta officiella konton. En googling på TeliaSoneras konto på Twitter visar som första träff @teliasonera som är ett inaktivt konto som antagligen inte tillhör företaget. Istället heter företagets konto @TLSN_media vilket inte är enkelt att hitta. (Telias konton finns här.)

Ericsson Instagram

Minst fyra konton tillhör någon annan 
Av de övriga börsbolagen i listan nedan är det ett företag som verkar ha gjort en registrering och har sitt konto vilande. Handelsbanken har lagt upp information på sin profil på Instagram som visar att företaget har tillgång till namnet, men just nu inte är aktivt. Övriga åtta bolag har inte vad vi utifrån kan se tillgång till sina företagsnamn på Instagram. Fyra konton går inte att avgöra om de tillhör företag medan de sista fyra helt klart tillhör någon annan.

Fjortonårige Tobias är ”Ericsson” på Instagram
I värsta fall är det alltså hela 8 av de 10 största svenska börsbolagen som inte har kontroll över sina varumärken på Instagram. Ericsson, som i nuläget har ett börsvärde på ca 288 miljarder kronor, har blivit snuvade på sitt namn av en fjortonåring. Tobias Ericsson är innehavare av @ericsson och han var, om informationen i hans profil stämmer, ännu yngre när registreringen gjordes. Exakt vem han är går inte att avgöra snabbt då profilen är privat.

1. Hennes & Mauritz – http://instagram.com/hm – Företaget är aktivt.
2. Nordea Bank – http://instagram.com/nordea – Inaktivt. Går ej att avgöra vem som har kontot.
3. Ericsson – http://instagram.com/ericsson – Innehas av annan användare.
4. Atlas Copco – http://instagram.com/atlascopco – Innehas av annan användare.
5. Telia Sonera AB – http://instagram.com/telia och http://instagram.com/teliasonera – Det första innehas av annan användare medan det andra är inaktivt men det inte går att avgöra vem som har konto.
6. AB Volvo – http://instagram.com/volvo – Innehas av annan användare.
7. Svenska Handelsbanken – http://instagram.com/handelsbanken – Vilande. Innehas av företaget.
8. Swedbank – http://instagram.com/swedbank – Inaktivt. Går ej att avgöra vem som har kontot.
9. Sandvik AB – http://instagram.com/sandvik – Inaktivt. Går ej att avgöra vem som har kontot.
10. Investor – http://instagram.com/investor – Innehas av annan användare.

Sammanställning ovan visar alltså endast konton som heter samma som varumärket. Det går givetvis att vara framgångsrik med en annan namnstrategi, inte minst Volvo har ju visat sig vara extremt duktiga på sociala medier. Men företag bör åtminstone göra medvetna val så att namnstrategier på nätet inte styrs av slumpen eller av vanliga konsumenter.

Fotnot: Jag heter @kullin på Instagram.

Läs också: Så tog Coop tillbaka sitt kapade varumärke på Instagram

En kommentar till “14-åring snuvade den svenska börsjätten på Instagram-namnet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *