Facebook ökar kraftigt i Sverige – trots kritik

Sydsvenskan skrev igår om att det idag är Quit Facebook Day, där människor hoppar av Facebook i protest mot hur sajten behandlar data om användarna. På sajten http://www.quitfacebookday.com/ är det just nu knappt 27.000 personer som deklarerat att man avslutar sitt konto på det sociala nätverket. Men jag har ett stort problem med den tes som artikeln driver, nämligen att det skulle pågå något slags massavhopp från Facebook. Inget kunde vara längre från sanningen, åtminstone fram till och med idag. Vi får se om dagens aktion gör någon skillnad, men jag är mycket skeptisk. Trots allt är 27.000 en försvinnande liten del av sajtens över 400 miljoner medlemmar.

För saken är nämligen den att antalet svenska medlemmar på Facebook har förändrats kraftigt den sista tiden, men inte negativt, utan antalet har ökat, med en fart vi knappt sett under de senaste sex månaderna. Mitt i den största integritetsdebatten har alltså Facebook gått från ca 3,5 till 3,9 miljoner på en månad. En häpnadsväckande tillväxt på fler än 10.000 nya svenskar om dagen.

facebook-sweden

Men det kanske är så att många av medlemmarna inte längre använder tjänsten? Kanske det, men det finns inget som pekar på det, bara lösa antaganden baserat på vänner eller en och annan nätprofils beteende. Istället pekar undersökningar på att den tid som medlemmarna spenderar på Facebook går, just det, upp. Enligt Google Ad Planner går antalet dagliga svenska besökare på Facebook också upp. I genomsnitt spenderar svenska medlemmar 21 minuter och 40 sekunder per dag på Facebook.

facebookdailyvisitorssweden

Vi har sett det förut, till exempel när det gäller bloggosfären. Så fort en eller annan kändis inte orkar blogga längre så döms bloggen ut som företeelse. Det har ännu inte skett, även om jag tror att ju fler olika tjänster vi använder, desto mindre tid hinner vi lägga på varje, till exempel på bloggen. Jag önskar att Sydsvenskan hade lagt två minuter på att söka lite statistik för att sätta frågan i perspektiv och se om vinkeln håller.

Är det inte så kanske att Facebook har blivit en så stor del av vår gemensamma nätinfrastruktur att vi står ut med rätt många, i vår mening, plågsamma beslut från Mark Zuckerberg. Vi surar lite och gnäller lite på bloggen, men när allt kommer omkring så vill vi inte lämna festen. Vem vill stå utanför när alla andra snackar på Fejjan?

4 reaktioner till “Facebook ökar kraftigt i Sverige – trots kritik”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *