100.000 svenskar använder Twitter?

Hur många svenskar finns på Twitter? Den frågan poppar upp av och till och ingen vet det exakta svaret. Tidigare i år gjorde jag en uträkning baserat på att Twitter hade 14 miljoner användare och en större analys av Sysomos visade att cirka 0,54% av användarna kom från Sverige. Det innebar en ungefärlig siffra på 75.000 svenskar på Twitter.

Eftersom Twitter växer mycket fort kan det vara aktuellt att se över den siffran. Mashable skrev i september att prognosen för Twitter var 18 miljoner användare i USA vid slutet av 2009. Om andelen amerikaner är hyfsat konstant (62% i Sysomos analys) så ger det en totalsiffra på 29 miljoner användare globalt. Det skulle då motsvara drygt 150.000 svenskar, vilket låter rätt högt i mina öron.

En annan analys har tittat på om man kan lista ut antalet konton med hjälp av kontots ID. Det får du fram genom att kika på RSS-flödet för respektive konto. Ett konto jag nyligen startade har ett användar-ID på ca 91.000.000. Men användar-ID numreras numera inte löpande som de gjorde i början. Ska man tro på resonemanget hos Dailyblogtips.com och på Twitter Facts så borde man dela id-numret med mellan 5 och 10 för att få rätt antal konton. Det ger mellan 9 och 18 miljoner konton, eller översatt i antal svenskar, mellan 50.000 och 100.000. Men då ska vi veta att redan i maj i år så analyserade Sysomos 11,5 miljoner Twitter-konton och eftersom tjänsten växer snabbt är det troligare att antalet konton ligger i den övre delen av spannet.

Ja, som ni förstår så spekulerar jag bara. Det finns inga tillförlitliga siffror på antal användare, men om jag skulle satsa på en siffra idag, baserat på resonemanget ovan, så gissar på jag ca 100.000. Det är ändå bara en promille av svenskarna så det ingen omöjlighet. Någon som har en bättre gissning?

Uppdaterad: Enligt en artikel från Bloomberg, har Twitter nu fler än 58 miljoner användare, vilket är bra mycket högre än tidigare antaganden. Det torde innebära att antalet svenskar på Twitter också ökar.

11 reaktioner till “100.000 svenskar använder Twitter?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *