Dec 16, 2009

100.000 svenskar använder Twitter?

Hur många svenskar finns på Twitter? Den frågan poppar upp av och till och ingen vet det exakta svaret. Tidigare i år gjorde jag en uträkning baserat på att Twitter hade 14 miljoner användare och en större analys av Sysomos visade att cirka 0,54% av användarna kom från Sverige. Det innebar en ungefärlig siffra på 75.000 svenskar på Twitter.

Eftersom Twitter växer mycket fort kan det vara aktuellt att se över den siffran. Mashable skrev i september att prognosen för Twitter var 18 miljoner användare i USA vid slutet av 2009. Om andelen amerikaner är hyfsat konstant (62% i Sysomos analys) så ger det en totalsiffra på 29 miljoner användare globalt. Det skulle då motsvara drygt 150.000 svenskar, vilket låter rätt högt i mina öron.

En annan analys har tittat på om man kan lista ut antalet konton med hjälp av kontots ID. Det får du fram genom att kika på RSS-flödet för respektive konto. Ett konto jag nyligen startade har ett användar-ID på ca 91.000.000. Men användar-ID numreras numera inte löpande som de gjorde i början. Ska man tro på resonemanget hos Dailyblogtips.com och på Twitter Facts så borde man dela id-numret med mellan 5 och 10 för att få rätt antal konton. Det ger mellan 9 och 18 miljoner konton, eller översatt i antal svenskar, mellan 50.000 och 100.000. Men då ska vi veta att redan i maj i år så analyserade Sysomos 11,5 miljoner Twitter-konton och eftersom tjänsten växer snabbt är det troligare att antalet konton ligger i den övre delen av spannet.

Ja, som ni förstår så spekulerar jag bara. Det finns inga tillförlitliga siffror på antal användare, men om jag skulle satsa på en siffra idag, baserat på resonemanget ovan, så gissar på jag ca 100.000. Det är ändå bara en promille av svenskarna så det ingen omöjlighet. Någon som har en bättre gissning?

Uppdaterad: Enligt en artikel från Bloomberg, har Twitter nu fler än 58 miljoner användare, vilket är bra mycket högre än tidigare antaganden. Det torde innebära att antalet svenskar på Twitter också ökar.

Kategorier: Twitter

11 Comments

 • […] This post was mentioned on Twitter by Hans Kullin, Robert Birming. Robert Birming said: RT @kullin: Blogging: 100.000 svenskar använder Twitter? http://bit.ly/8UatOh […]

 • […] ‘Canonical Tag’. Shared Kort om: Skuggrix – nu kan DU rösta i riksdagsfrågor. Shared 100.000 svenskar använder Twitter?. Hälsa @rstvideo välkommen till den porriga serpen (ping @britStakston, @deeped, @marcuswestberg […]

 • Tack Hans, vi är många som undrar över statistiken, tillväxten och inte minst – tillförlitligheten :)

 • […] Sociala medier » 100.000 svenskar använder Twitter? […]

 • […] får vi fler twittrare framöver, men idag sägs det vara runt 100.000 svenskar som twittrar, dvs endast ca en promille av Sveriges befolkning. Någon ”allmänhet” är det […]

 • Men tänk inte om hur många svenskar finns på Twitter utan vad gör de där och hur intensiv sina aktiviteter på Twitter.

 • […] år har Twitter fått sitt genombrott i Sverige och har nu uppskattningsvis 100 000 svenska användare. Rapporteringen i realtid (ett annat uttjatat begrepp) från Iran visade att Twitter inte bara är […]

 • […] sägs att twitter blivit mainstream, men än så länge är det uppskattningsvis bara ca 100.000 svenskar på twitter. Det är i och för sig betydligt fler nu än för ett år sedan, men för er som undrar vad […]

 • Tack. Letade just efter detta.

 • […] som twittrar. På min engelska blogg Media Culpa gör jag idag en uppföljning på mitt inlägg om svenskar på Twitter från i december. Sysomos som gjort en ny analys menar att en halv procent av alla konton på […]

 • […] i Sverige: Tidigare har 100.000 användare varit en siffra som figurerat. Nu uppskattas antalet svenskar på Twitter till 515 000 twittrare […]

Leave a comment

Arkiv