Kontroversiella konton på X får inflytande i kriget mellan Israel och Hamas

Sju inflytelserika men kontroversiella konton på X (fd Twitter) dominerar nyhetsflödet i kriget mellan Israel och Hamas, enligt en rapport från the University of Washington’s Center for an Informed Public. Denna handfull konton sprider desinformation och förvränger nyheter om konflikten mellan Israel och Hamas. Trots att de har färre följare så får deras tweets långt större spridning än traditionella medier som CNN och BBC på X.

Totalt nådde de sju kontonas tweets 1,6 miljarder visningar under de tre dagar som studerades. En anledning som forskarna hänvisar till är att de flesta av dem på något sätt tidigare lyfts av X:s ägare Elon Musk, eller genom att han har svarat på deras inlägg. Musk har förstås en enorm påverkan på informationsflödet, dels tack vare sina 163 miljoner egna följare, dels på grund av alla de åtgärder för att tillåta kontroversiella konton och inlägg som han genomfört sedan han tog över sociala medie-plattformen.

Bland de sju inflytelserika kontona återfinns bland annat propagandakanalen Visegrád 24 som sprider falska nyheter och finansieras av polska staten.

98% av hatiska kommentarer togs inte bort från X

Om man inte redan tidigare var övertygad om att X har blivit en allt mer toxisk miljö, så visar en annan ny rapport att modereringen av hatkommentarer inte fungerar tillfredställande på X. I en studie från the Center for Countering Digital Hate så flaggades 200 tweets om Israel-Hamas-krisen som hatiska, då de bröt mot plattformens egna regler. Men efter en vecka låg fortfarande 98% av tweetsen kvar online.

Studien visar att aktörer med ont uppsåt verkar ha fria tyglar att publicera ondskefull antisemitisk och hatisk retorik på Elon Musks plattform, enligt centrets grundare Imran Ahmed.

(inläggsbild AI-genererad med hjälp av Firefly)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *