I veckan öppnades till slut Metas ”Twitter-kopia” Threads upp för användare inom EU och dess 448 miljoner invånare. Det kanske är en överdrift att säga att det var efterlängtat, men många som är intresserade av sociala medier har ändå väntat på ett alternativ till Elon Musks numera smått outhärdliga plattform.
Threads lanserades i somras i övriga världen men på grund av bland annat dataskyddsfrågor har intåget i EU dröjt till nu. För att underlätta lanseringen får användare i regionen nu möjlighet att följa trådar i Threads utan att ha en egen profil, även om postning och interaktion fortfarande kräver ett Instagram-konto.
Hur kommer man igång med Threads?
Som antyddes ovan så är alltså din profil kopplad till ditt Instagram-konto. Det innebär bland annat att du får samma användarnamn på Threads som du har på Instagram.
- Börja med att ladda ner appen från App Store eller Google Play för Android-telefoner. Du har också fått en notis i din Instagram-app om att gå med i Threads och du kan klicka dig vidare den vägen.
- Skapa ditt konto. Är du inloggad på Instagram kan du bara klicka på kontonamnet i nederdelen av välkomssidan på skärmen så är du igång.
- Fyll i profilinformationen. När du skapar din profil så är det enkelt att bara be appen fylla i samma information som du har i din insta-profil.
- Välj säkerhetsinställningar: publik eller privat profil.
- Börjar följa konton. Välj sedan om du vill följa de av dina Instagram-följare som finns på Threads och därefter kan du förstås manuellt börja följa fler konton. Detta är också det fina i kopplingen mellan de två apparna, att du startar oftast inte från noll. Själv har jag redan över 200 följare tack vare denna funktion.
Hur fungerar Threads?
Så hur funkar det att posta på Threads? Några korta saker att ta med sig så här i starten:
- Inläggen, eller trådarna, kan vara 500 tecken långa och går att redigare i tre minuter efter att du har publicerat.
- Förutom text och länkar kan du förstås publicera bilder, men också giffar, ljudinspelningar, omröstningar och videor upp till 5 minuter långa.
- Du kan använda en hashtag per inlägg och den blir länkad men utan #-tecknet som inte är synligt, som det är på X.
- Du kan ha ett privat eller publikt konto.
- När du interagerar med andras inlägg så kan du gilla eller hjärtmarkera en tråd, svara, reposta eller dela vidare på Instagram. Det är väldigt smidigt till exempel att dela vidare ett inlägg på dina stories på Instagram, och på så sätt börja korsbefrukta de två plattformarna.
- Du kan använda både appen och webben via threads.net
Än så länge så finns det ingen funktion för direktmeddelanden (DM) på Threads och heller ingen kamerafunktion i appen. Antagligen räknar Meta med att Instagram sköter den biten.
Första intrycket av Threads
Nu har appen bara varit tillgänglig några dagar men förhoppningen är att det ska vara en mer positiv och vänligare miljö än X/Twitter. Det borde inte vara så svårt, men man hoppas ju att de värsta provokatörerna och diskussionerna håller sig borta länge. Meta har ju också sagt att Threads inte ska vara en plattform för politiska diskussioner i första hand, så antagligen kommer de diskussionerna inte spridas lika snabbt som på X.
Men än så länge känns appen ren och enkel att förstå. Snygg helt enkelt. Och tack vare att Instagram-vännerna följer med så är nätverket snabbt uppe och snurrar, inte minst tack vare att övriga världen redan varit igång ett halvår. Till skillnad mot tex Bluesky där det gått lite trögt att komma igång, så har jag redan fyra gånger så många följare på Threads efter ett par dagar.
Jag kommer att ge Threads chansen att ta över som min primära app för att dela texter och tankar, tillsammans med Instagram förstås. Bluesky behåller jag men X kommer från och med nu mest bli ett ställe där jag följer men inte själv publicerar så mycket, om något alls.
För den som vill prata vidare så finns jag på Threads som @kullin. Häng på!
Hur stor del av flödet består av text kontra andra visuella element såsom bild och video? Twitter har ju länge varit väldigt textfokuserat, anser du att Threads är det i samma utsträckning?
Hej, än så länge verkar det vara övervägande text men såklart mycket länkar och bilder också.