Kriget i Ukraina skapar stort fokus på ideella organisationer i sociala medier

Rysslands invasion av Ukraina är förstås en tragisk och unik händelse i Europa. En humanitär katastrof pågår i ett av våra nära grannländer och viljan att bidra på olika sätt är enormt stor. Ukraina är i stort behov av inte bara stöd för att bekämpa Ryssland, utan också direkt hjälp till befolkningen som drabbas hårt av kriget. Svenska hjälporganisationer är redo att hjälpa Ukraina och det är genom sociala medier som många av organisationerna når ut till de som vill engagera sig.

Stor ökning av följare på Instagram

Som ofta under krig och naturkatastrofer, så är det stort fokus på ideella organisationer som arbetar med bistånd och humanitär hjälp, vilket är helt naturligt. Under den senaste veckan har dessa organisationer fått ett enormt uppsving i sociala medier. På Instagram har flera av dem fått tvåsiffrig ökning av antalet följare räknat i procent. Störst förändring ser vi för SOS Barnbyar som ökat antalet följare med hela 44% på bara en vecka, Röda Korset ökar med 11,3% och Unicef med 8,4%.

En viss ökning av följare ses också på Facebook men inte lika markant. Röda Korset ökar mest med ca 1,3%.

Insamling i sociala medier

Sociala medier är en stark insamlingskanal för ideella organisationer och speciellt kanske i krislägen som det pågående kriget i Ukraina. Röda Korset har på ett par dagar samlat in uppåt 6 miljoner kronor i sin Facebook-insamling.

Vill du bidra till att hjälpa folket i Ukraina så kommer här ett par olika ställen där du enkelt kan skänka en gåva. Gör det.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av UNICEF Sverige (@unicefsverige)

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Röda Korset (@rodakorset)

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Rädda Barnen (@raddabarnen)

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av SOS Barnbyar (@sosbarnbyar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *