Så annonserar partierna på sociala medier

Med mindre än ett år kvar till nästa riksdagsval så hårdnar konkurrensen om väljarnas uppmärksamhet i olika medier, så även förstås i sociala medier. Dagens Industri har gjort en genomgång av hur mycket pengar riksdagspartierna spenderar på annonsering i sociala medier och skillnaderna är ganska stora.

De är störst på sociala medier

Socialdemokraterna har sedan 15 april 2019 och fram till 29 november 2021 spenderat 2,9 mkr på sponsrade annonser på Facebook och Instagram, för de egna partikontona.

partier annonsering sociala medier

Näst mest annonspengar har Centerpartiet spenderat, under perioden totalt 2.045.144 kr. Dessa två partier står ut som de med klart störst plånbok. Därefter kommer Moderaterna (knappt 1,2 mkr), Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och allra sist Sverigedemokraterna som endast spenderat 193.544 kr.

Centern och Kristdemokraterna är de partier som spenderat klart mest annonspengar på att sponsra inlägg från partiledarens egen sida, alltså Annie Lööf och Ebba Busch konton i sociala medier.

Att det är så stora skillnader mellan riksdagspartierna beror förstås på olika faktorer som strategi och budget, men också på förmågan att nå ut med inlägg organiskt och engagera sina följare. Där vet vi sedan tidigare att SD har en stor fördel. En genomgång i Dagens Nyheter tidigare i år visade att av alla riksdagsledamöter så är Jimmie Åkesson allra störst i sociala medier.

Åkesson nådde över 3 miljoner interaktioner på Facebook, Twitter och Instagram under en tolvmånadersperiod, långt fler än övriga. Noterbart är att främsta socialdemokratiska riksdagsledamot är Annika Strandhäll på nionde plats i rankingen, med ett engagemang på 470.000, alltså en knapp sjättedel av Åkessons.

Vi kan säkert räkna med att partiernas budgetar för annonsering i sociala medier kommer att öka avsevärt under valåret 2022. Det ska bli intressant att följa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *