Riksdagsledamöter kan inte hantera Twitter

Trots att det är valår i år och så mycket fokus ligger på att utnyttja sociala medier i politiken så verkar majoriteten av de svenska riksdagsledamöter som finns på Twitter totalt misslyckas med att föra en dialog med sina väljare. Åtminstone om man ska tro på resultatet av en undersökning som Svenska Dagbladet genomfört där de via ett konto direkt ställt frågor till 81 twittrande riksdagsledamöter. Av dem var det bara 4 som svarade inom en timma, vilket i och för sig är förståeligt då man inte kan kräva att de är uppkopplade hela tiden. Men att endast 12 svarat inom en vecka är verkligen förvånansvärt.  69 av de 81 återkom aldrig med någon reaktion alls.

De flesta vet vid det här laget att sociala medier lämpar sig väl för konversationer och att de personer som engagerar sig i dessa kanaler förväntas lyssna minst lika mycket som de själva pratar. Det finns många bra tips på hur man använder sociala medier i politiska kampanjer, Mashable har till exempel ett inlägg här med tips från USA, där jag väljer ut ett citat från Trey Grayson som är Secretary of State i Kentucky:

”“We primarily use it (social media) as a tool to reach citizens and then interact with them,” said Secretary Grayson.”

Interagera innebär att ge respons på de kommentarer och frågor man får, annars kan man lika gärna hålla sig borta från Twitter och de andra kanalerna. Kan vi hoppas på bättring ju närmare valet vi kommer? Jag är inte helt säker.

5 reaktioner till “Riksdagsledamöter kan inte hantera Twitter”

  1. När Gudrun Schyman var och pratade på ett frukostseminarium hos oss på Gullers Grupp i december frågade jag om hon använde Twitter för att testa av idéer kring själva innehållet i den politik hon vill driva. Hon har ju annars en väldigt konversatorisk ansats – diskuterar politik och svarar på nästan på allt. Men just att testa av idéer sa hon att hon inte alls hade tänkt på. Hon tackade dock för tipset och nu ser jag att hon gjort det i varje fall en gång…

    Jag tycker hennes styrka är att hon startat ganska tidigt och inte bara gett sig in för att kortsiktigt kampanja och basunera. Det ska bli intressant att se effekten av hennes engagemang på Twitter.

  2. Väldigt bra inlägg detta om interaktiviteten på ex. Twitter, jag har haft dialog med både politiker och andra där vissa har Twitterkonto men få som använder kommunikationsverktygen fullt ut.

    Dom som blir duktigast på detta med att använda sociala medier inom politiken om vi ska ta det som ett exempel, kan mycket väl bli helt avgörande för valets utgång då väljarna önskar denna interaktivitet och känna att dom som gräsrötter kan få höras och synas i sammanhanget.

    Jag upplever i min profession som social media rådgivare att det inte bara är politiker som vill vässa sina kunskaper, och hyra in mig som mentor,föreläsare eller skapa workshops utefter sina behov.

    Många företag med redan etablerade brands behöver kunskapen till sig, och ser vi bara hur trenden med Twitter som fenomen växte snabbt i USA där företagen sökte personal med kunskap i Twitter så var det ju i januari 2009 redan 100.000 annonser relaterat till det.
    I slutet av 2009 var denna siffra uppe i över miljonen!!

    Så Sveriges näringsliv,föreningar,politiker,artister,skådespelare m.fl. har verkligen vaknat till liv nu, och detta är en flaskhals för branchen att hjälpa dom med sina marknadsföringsbehov på ett bra sätt och inte minst vara tydliga själva vad som ska levereras.

    En av dom vanligaste funderingarna jag får bemöta är den inneboende rädslan att de inte hinner tillvarata strömmen av mail och ökad interaktivitet som sker i fotspåren då du som jag gjort ett bra arbete.

    Där handlar det om att ge dom en bra webstrategi, så detta blir en del av deras vanliga agenda och där man kan byta ut ”cold calls” från säljare och marknadsavdelning om det är ett företag, för att focusera på ett mycket enklare och kostnadseffektivare sätt att skapa fler goda relationer med Sveriges medborgare oavsett avsändare.

    Har man gjort allt detta så är man i hamn så att säga, och har angenäma bekymmer med en aldrig sinanse ström nyfikna kontakter som vill veta mer om det man saluför så att säga.

    För egen del kan jag i mina personliga nätverk nå med några få knapptryck följande antal nationaliteter och kontakter;
    Utlandssvenskar: 400.000
    Internationella: 10.000
    Svenska: 3.000
    Norska: 300
    Danska: 200

    Detta har i sig att göra med min bakgrund som utbildare inom referensmarknadsföring, där vi från start inte hade de verktyg som finns idag men vi var tidigt ute med kunskapen om att interagera och tillvarata samt underhålla vårt upparbetade nätverk av goda relationer.

    Som motpol till ovan så noterade jag på nyheterna igår att vissa sjukhus förbjudit Facebook på rasterna, vilket man givetvis kan ha många åsikter om men tar vi bort individens behov av att nätverka och socialisera sig och nå vänner,kollegor via moderna kommunikationskanaler så tror jag att många sågar av den grenen dom sitter på.

    Allt detta handlar om kunskap, för att kunna fatta rätt beslut och när man har den kunskapen så kan kommunikationsverktygen i sociala media i synnergi med traditionella verktyg för att skapa relationer och möta omgivningen ge väldigt mycket mer än rena förbudsskyltar skulle göra.

    Tack för ordet, och en mycket trevlig sida för övrigt!

    Hälsar
    Tord Sand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *