Tappar Twitter verkligen mark?

Computer Sweden toppar idag tidningen med en artikel om att hajpen är över,  Twitter tappar mark. ”Från att ha växt rekordartat tog det i somras plötsligt tvärstopp för trafiken på Twitter. En förklaring är att användarna har blivit mer restriktiva och medvetna om kommunikationen på nätet och dess konsekvenser. ” Slutsatsen baseras bland annat på statistik från ComScore och Quantcast.

Det är kanske (se mer nedan) riktigt att trafiken på Twitter.com har minskat en del sedan några månader tillbaka, men att det betyder att Twitter tappar mark, det köper jag inte rakt av. Varför? Jo, för att majoriteten av alla användare på Twitter använder en tredjepartsapplikation för att twittra och statistiken som artikeln baseras på kommer bland annat från ComScore som inte mäter användningen via applikationer:

”A comScore spokeswoman told InternetNews.com that the firm does not track usage of Twitter on third-party sites and apps. ”

Enligt Sysomos är 53,21% av alla tweets i november 2009 från applikationer medan 46,79% är från Twitter.com. Andelen är ungefär densamma som i deras juni-mätning. Dessa siffror visar också bara ena sidan av myntet, dvs när någon skriver inlägg själv. Den andra sidan är tiden spenderad med att läsa tweets, och där gissar jag att de som använder applikationer spenderar mer tid med att läsa andras tweets, helt enkelt för att det är så otroligt mycket enklare att följa Twitter via tex TweetDeck på sin mobiltelefon eller i datorn.

Market-Share-Of-Twitter1

Man kan anta att nya användare oftast börjar med att använda Twitter direkt på webben för att sedan även använda applikationer som TweetDeck mfl när man känner att man vill fortsätta. Och för trafikens del så innebär det också att ju fler som använder applikationer, desto oftare twittrar de. Sysomos statistik visar nämligen att det är just så.

Average-Tweet-Per-Day

Men det som trots allt talar för att även trafiken till Twitter.com håller en ok nivå, det är att undersökningen från Quantcast bara tittar till användare i USA (grafen i Computer Swedens artikel kommer från Quantcast). De globala siffrorna redovisas inte, vilket framgår tydligt i grafen hos Mashable. Och USA:s andel av användare på Twitter minskade från juni förra året från 62,1% tilll 50,9% mot slutet av 2009. Jag håller med om att det är en oväntad nedgång , men nedgången i besök på Twitter.com från amerikaner vägs troligen upp av ett ökat antal användare från andra länder. Tyvärr hittar jag inte detaljerna kring ComScores undersökning för att kunna klargöra om även de mäter USA eller globalt.

Vidare kan vi också se att tillväxten i antal twitter-inlägg per dag är väldigt hög, även om det dalat något sista månaderna 2009.

daily-tweets

Att siffrorna ovan är trovärdiga stöds bland annat av Pingdom som i november uppmätte 27 miljoner dagliga tweets.

12 reaktioner till “Tappar Twitter verkligen mark?”

 1. Intressant läsning!
  Sen tycker jag att det skulle vara relevant att höra mer om hur det ligger till i Sverige, de flesta av Computer Swedens artiklar om sociala medier verkar handla om USA, vilket i och för sig är intressant. Det är svårt att få fram statistik över svenska användare, jag vet, men ändå.

  Till exempel: Tappar twitter användare i Sverige just nu? Det tror inte jag, tvärtom. Men jag har inget mer än egen erfarenhet och magkänsla att basera det påståendet på.

 2. Interessant artikel tak – og også et kendt problem her i Danmark, at vi ikke har danske data – men må nøjes med Amerikanske.

  En anden ting der tyder på, at Twitter har godt fat er, at Forrester just nu har opdateret deres ”ladder” (hvor de inddeler brugere af sociale medier i grupper) med en categori de kalder ”conversationalists” – og der er altså 33% af de amerikanske netbrugere som enten opdaterer twitter eller opdaterer deres status på FB – så det er trods alt ret stor udbredelse af mikroblogging formatet! (http://blogs.forrester.com/groundswell/2010/01/conversationalists-get-onto-the-ladder.html)

 3. Tack för mycket bra inlägg!

  Så lugnande för min del som hittade egen nisch i Twitterland. Efter att ha varit på Internetexpo igår och lyssnad på panelen (som diskuterade bland annat deras prognoser för sociala medier i 2010) läste jag med stort lättnad din respons på CS artikel.
  Det första som jag reflekterade över var förhoppningar. Det vill säga om man reser genom Twitterland utan att ha ett mål så kan det verka en meningslös resa i sig. Om du har förhoppningar att erövra världen så kanske är Twitterland inte det största land för att härska över.
  Men om du gör dig tid att bejaka först, bygga din egen uppfattning och agera när du vet vad du vill uppnå så kanske kommer du att (som jag) tycka att det är fantastiskt verktyg. Och att man tappar något efter första förälskelsefasen är väl helt naturligt eller hur?
  Då kanske de som är kvar är de som borde vara med från början?

 4. v.6 ska du följa loggenbloggen.se och statudonline.se då John Bauergymnasiet i örebro ska ha en hel vecka med årskurs ettor om digitala möten och digital kommunikation så som twitter, facebook, wow, eve online, ning, och mycket mycket mer!! hör av dig om du vill ha mer info.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *