Virality kopierade mitt arbete

Den outtalade nätetiketten brukar normalt sett innebära att den som bloggar eller publicerar någon annans information, alltid ska ge cred till ursprungskällan. Detta är något som bloggare normalt sett är otroligt duktiga på och man kan tycka att konsultföretag som är specialiserade på digitala medier skulle vara extra noggranna med den typen av klargöranden. Det verkar dock inte gälla företaget Virality som glatt har kopierat den lista av svenska företag på Twitter som jag, med bidrag från andra personer, samlat ihop och löpande uppdaterar på min wiki om sociala medier. Nej, Virality tog helt enkelt min lista någon gång i november 2009 och publicerade på sin egen blogg, och låtsades att de hade satt ihop den själva. Ingen cred till mig överhuvudtaget. Och man tycker att de kunde bemödat sig om att inte bara kopiera rubriken från min wiki, men de kanske insåg att jag hade valt en bra rubrik ur sökmotorsynpunkt. Tack vare denna lilla kupp så rankas nu deras inlägg topp 10 på Google, om man söker på ”svenska företag på Twitter”.

Nu är jag inte särskilt intresserad  av att starta ett bloggkrig mot Virality, det är inte riktigt min grej, men jag kan inte låta det passera utan kommentar. För er som är intresserade av vad nordiska företag gör inom sociala medier så rekommenderar jag ett besök på min wiki. Den uppdateras löpande, till skillnad från vissa andra listor.

Fotnot: Anledningen att jag tar upp detta först nu är att länken idag spreds på Twitter och det var först då jag fick syn på blogginlägget.

9 reaktioner till “Virality kopierade mitt arbete”

 1. Hej Hans!

  Emil heter jag och jobbar på VIRALITY.

  Tack för påpekandet och jag ber väldigt mycket om ursäkt för att detta har skett.

  När du skriver:

  ”Den outtalade nätetiketten brukar normalt sett innebära att den som bloggar eller publicerar någon annans information, alltid ska ge cred till ursprungskällan. Detta är något som bloggare normalt sett är otroligt duktiga på och man kan tycka att konsultföretag som är specialiserade på digitala medier skulle vara extra noggranna med den typen av klargöranden.”

  så håller vi med till 110 %. Anledningen till att det blivit så här är för att vi alldeles nyligen gjort oss av med den föregående bloggen som vi först publicerat denna lista på (och där hade vi länkat tillbaka till listans ursprung och författare – dvs. till dig)

  När vi sedan förde över äldre inlägg till den nya platsen lyckades vi på något sätt missa att få med det. Återigen, jag ber väldigt mycket om ursäkt för detta och till mitt enda försvar så vill jag bara nämna att vi brukar vara noga med att länka till ursprunget och inte ”kliva på någons tår” och ta åt oss äran.

  Kan du skicka mig länken till ursprunget för listan alternativt så tar vi bort listan helt från vår blogg. You choose.

  Ha det bra.

 2. Fenomenet är ju intressant. Visst är det bra med cred och länk — och bra med snabb respons från Virality, Emil; men vad är egentligen vitsen med att kopiera listan över huvud taget — betydligt enklare vore ju att endast erbjuda länken till den mer aktuella uppdaterade listan, vilket torde ge mer värde för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *