Forskare manipulerade Facebook-flödet för 600.000 användare i psykologiskt experiment – som fungerade

14 - June - 2013 -- 97 Percent

Om du tycker att personer du följer på Facebook gör dig deppig så kan det vara sant. Forskare har nämligen provat om de kan påverka beteendet hos Facebook-medlemmar genom att ändra andelen negativa och positiva inlägg som de exponeras för.

Forskarna på Facebook ändrade i algoritmerna som styr vilka inlägg som visas för 600.000 av deras användare. I en vecka exponerades några av dessa användare för inlägg som innehöll fler negativa och andra för fler positiva ord än normalt. Därefter studerade forskarteamet hur denna förändring påverkat vad användarna själva publicerar.

Fler positiva inlägg om dina vänner är mer positiva
Resultatet visade att de som exponerats för fler positiva ord också hade en ökad tendens att göra egna uppdateringar som innehöll positiva ord den påföljande veckan. Skillnaden var tydlig om än inte så stor, enligt New Scientist.

Genom att ändra i Facebook-flödet kunde forskare alltså påverka människors känslor.

Experimentet är helt tillåtet inom Facebooks användarregler, de har helt enkelt möjlighet att göra den här typen av forskning med den data de samlar in. Sedan kan man givetvis ha synpunkter på om det är etiskt rätt att utsätta oss användare för psykologiska tester utan att vi vet om det.

Samtidigt kan resultatet av forskningen signalera att vi faktiskt har möjlighet att påverka våra vänner och deras känslor utan att vi ens behöver ses. Det är en intressant aspekt som vi bör ha med oss i diskussioner kring näthat. Fler positiva Facebook-inlägg kan alltså göra dina vänner mer positiva. Kanske ska vi prova redan idag?

Bild via Flickr: reway2007

Via: Animalnewyork.com

En kommentar till “Forskare manipulerade Facebook-flödet för 600.000 användare i psykologiskt experiment – som fungerade”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *