15 skäl till varför Twitter är viktigt för nyhetsmedier

Alan Rusbridger i brittiska the Guardian listar 15 skäl till varför Twitter är ett viktigt verktyg och därför borde vara intressant för alla som arbetar med nyhetsmedier. Här är en kort sammanfattning.

1. Twitter är en fantastisk distributionsform
Det är ett mycket effektivt sätt att sprida idéer, information och innehåll. Bli inte distraherad av att det bara är 140 tecken. En hel del av de bästa tweetsen är länkar.

2. Det är där saker sker först
Inte alla saker sker först på Twitter. Nyhetsredaktioner avslöjar fortfarande massor av nyheter. Men allt oftare börjar nyheterna först på Twitter.

3. Som sökmotor är det en konkurrent till Google
Många människor kan fortfarande inte riktigt förstå att Twitter i vissa avseenden är bättre än Google för att hitta saker ut. Twitter går ett steg längre än Googles algoritmer och utnyttjar kraften i miljontals individer för att hitta information som är ny, värdefull, relevant eller underhållande.

4. Twitter är ett formidabelt verktyg för insamling av information
Du kan använda Twitter för att söka information om något ämne och det kommer ofta att ge dig den bästa informationen finns. Det blir ditt personliga nyhetsflöde. Om du följer de mest intressanta människorna kommer de med all sannolikhet att ge dig den mest intressanta informationen. Du kan luta dig tillbaka och låta andra människor söka och samla information åt dig.

5. Twitter är ett bra verktyg för journalistik
Många journalister använder Twitter som ett hjälpmedel för att hitta information. Det kan vara snabba frågor om saker som andra känner till eller bara ett verktyg att använda om man har bråttom.

6. Twitter är användbart för marknadsföring
Du har skrivit en bra artikel och nu kan du via Twitter låta läsare höra talas om den och driva trafik till din sajt. Om de gillar vad de läser så berättar de för andra om nyheten.

7. Det är ett stort antal konversationer. Eller, kan vara.
Det finns inget värre än att skriva en text och inte få någon reaktion alls. Med Twitter får du omedelbar reaktion. Det är inte envägs, det är kommunikation.

8. Twitter är mer varierat
Traditionella medier omfattar några få röster. Twitter gör det möjligt för vem som helst att göra sig hörd.

9. Twitter ändrar sättet att skriva
Ett bra samtal handlar om att lyssna och prata. Du kommer att vilja engagera dig.  Den upphöjda plattform som journalister ibland kan tro att de befinner sig på, försvinner på Twitter. Journalister lär sig snabbt och de börjar skriva annorlunda.

10. Twitter raserar gamla maktstrukturer
Ett känt ”namn” kan inledningsvis dra till sig anhängare i rimliga mängder. Men om de har inte har något intressant att säga kommer deras åsikter inte att spridas. Energin på Twitter samlas runt människor som kan säga saker skarpt och underhållande, även om de är ”okända”. De kan ha en liten publik, men om de säger intressanta saker kan de återpubliceras många gånger och nå fler personer än så kallade kändisar.

11. På Twitter har man en annan nyhetsvärdering
Människor på Twitter har ganska ofta har en helt annan syn på vad som är en nyhet och inte. Det som kan verka självklart för journalister kan skilja sig markant från hur andra ser det.  När tiotusentals människor visar detta kan det påverka vad redaktörer väljer att bevaka.

12. Twitter har lång uthållighet
Motsatsen brukar hävdas, men ställ in Tweetdeck till att följa ett visst sökord eller fråga eller ett ämne och du kan komma att se hur personer på Twitter fortsätter att bevaka och gräva i frågeställningar långt efter att journalisterna lämnat frågan.

13. Twitter skapar communities
Grupper bildas kring vissa frågor, människor, händelser, idéer, ämnen eller områden. De kan vara tillfälliga eller långvariga grupper.

14. Twitter förändrar synen på inflytande
Istället för att lyssna på experters åsikter, till exempel journalister, så förskjuter Twitter balansen mot så kallat ”peer to peer”-inflytande.  Även om vi fortsätter att lyssna på experter, så får vänner och bekanta som är mer lika oss själva, mer inflytande över våra åsikter.

15. Twitter är en kraft för förändring
När människors förmåga att samlas kring frågeställningar och för att uttala sina åsikter om dem växer, så det kommer att ha allt större påverkan på olika typer av makthavare. I allt högre grad kommer sociala medier att utmana konventionell politik och till exempel lagar om yttrandefrihet.

Behöver jag lägga till att jag hittade artikeln på the Guardian (läs gärna hela artikeln) via Twitter? En tweet av Wille Wilhelmson visade mig vägen till hans sammanställning av bra länkar på sajten paper.li (the wille wilhelmson daily, 22 nov 2010), där jag hittade artikeln på the Guardian. Se, det funkar.

Foto: Flickr.

8 reaktioner till “15 skäl till varför Twitter är viktigt för nyhetsmedier”

  1. Tack för denna artikel. Jag länkar till den på min sida om ”undervisningssida” om internet som jag har på Järnåkraskolan i Lund. Ok?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *