Täby Centrum repar sig i Google

Google har en funktion kallat Autocomplete, eller Google Suggest, som föreslår sökfraser baserat på de ord du håller på att skriva in i sökrutan. Förslagen hamnar där baserat på ett antal faktorer, av vilka jag förstått bland annat omfattar antal sökresultat och antal sökningar. Sociala medie-bloggen Mashable skrev nyligen om ett experiment där man sökt på alla USAs stater och ändrat deras namn för att matcha vad Google Autocomplete föreslår. Så New York blir New York Times, Maine blir Maine Vacations etc.

täby centrum bild butiker

Men en allvarligare sida av denna funktion hos Google är förstås när några negativa fraser fastnar hos Google, vilket kan spilla över negativt på ett varumärke. Ett känt exempel är en sökning på Mona Sahlin som bland annat innehåller orden ”Toblerone” och ”fifflar”. Söker man på Fredrik Reinfeldt får man bland annat det något lustiga förslaget ”Fredrik Reinfeldt längd”.

En annan intressant aspekt är att det bara krävs en enda udda händelse för att helt förändra de förslag Google ger för en sökning. I somras hände något tragiskt i köpcentret Täby Centrum, då en kvinna troligtvis begick självmord. Händelsen påverkade direkt sökningarna på ”Täby Centrum” och ord som ”självmord, olycka, död, flashback” började synas som förslag (se första rutan nedan). Fortfarande efter nästan ett halvår hänger två av dessa fyra förslag kvar (se andra rutan nedan), så även om det går år rätt håll, så går det mycket långsamt.

Täby Centrum

Även om själva sökresultaten för Täby Centrum ser bra ut, så visar exemplet ovan ändå hur snabbt en enstaka händelse kan påverka bilden av ett varumärke i Google.

Kan man göra något åt det då? Kanske. Sökmotorexperten Nikke Lindqvist resonerar kring fenomenet i en föreläsning som du kan titta på här.

2 reaktioner till “Täby Centrum repar sig i Google”

 1. Hej!

  Föreläsningen är nästan ett år gammal nu och det har hänt en hel del sedan dess. Den största förändringen är att Google nu visar sökresultaten i realtid.

  Så nu är det inte bara sökförslagen som speglar en netativt klingande sökfras utan nu kan hela sökresultatet komma att spegla den sökfrasen om man har otur.

  Enda motmedlet är då att ta kontrollen även över detta sökresultat, så att man har en egen bild att förmedla i det fallet.

 2. @nikke Vet du hur stor andel som är inloggade när de googlar? För det är bara då som sökresultaten visas i realtid, om jag förstått det rätt.

  Annars håller jag med, att bästa försvar mot negativa intryck i Google är att jobba aktivt med att producera bra eget innehåll på plattformar som är väl optimerade.

  Dock hade det varit intressant att veta om det gick att få bort de trista sökförslagen helt på något sätt, men det kanske är omöjligt. Jag blev lite överraskad att de hängde kvar så länge i exemplet ovan, fast det vet ju vi från vårt eget lilla case med sökförslag på ”nikke lindqvist” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *