Hur gick ISS Facebook-kampanj?

Kommer ni ihåg mitt blogginlägg om företaget ISS rekryteringskampanj i sociala medier? I november förra året bloggade jag om en kampanj som påstods dra nytta av tips via Twitter och Facebook och tips den vägen på kandidater skulle kunna ge en belöning på 50.000 kronor. Min huvudsakliga kritik var att företaget inte fanns på Twitter och att kampanjsajten missade alla enkla sätt att dela med sig av information om det lediga jobbet i sociala medie-kanaler. E-post var enda sättet att tipsa andra om jobbet. Företaget hade en liten närvaro på Facebook, men med endast 122 fans verkade det inte som man skulle få någon enorm draghjälp där. När jag väl bloggat om mina tips på hur man borde gjort, registrerade man ett Twitter-konto och låtsades som om det funnits där hela tiden. Jag tyckte helt enkelt att företaget saknade täckning för sina påståenden om rekrytering via sociala medier.

ISS fick ett imponerande genomslag i traditionella medier på sin kampanj (Fastighetstidningen, Mentor online, Dagens Media, GP, FastighetsSverige), vilket indikerar två saker för mig: 1) du kan få bra PR på kreativa idéer men behöver sällan stå till svars när kampanjen inte levererar, 2) att traditionella medier ibland (iallafall inte sällan) inte är tillräckligt kritiska och saknar detaljkunskap kring sociala medier för att ställa de rätta/kritiska frågorna. Ingen frågade hur själva spridningen på Twitter och Facebook skulle gå till. De medier som skrev om kampanjen var främst dagstidningar och branschmedia, vilkas främsta kompetens inte ligger inom digital kommunikation. Men kanske man kunde krävt mer av Dagens Media?

issNåväl, hur gick det då? Ja, jag vet ju inte om någon fick belöningen på 50.000 kronor, för det har mig veterligen inte kommunicerats någonstans. Det är klart att det vore roligt om deras kampanj lyckades, men inga synliga tecken går att se. Vi vet inte ens om jobbet har tillsatts.

ISS på Twitter: efter sin ”Twitter-kampanj” som alltså kom igång efter mitt blogginlägg, så har man lagt ut en (1) tweet, har 0 vänner, följer 0 personer och är listad  på 0 listor. Totalt sett alltså en megaflopp. Inte heller har man länkat till sitt Twitter-konto från sin sajt, så uppenbarligen hade ISS inte för avsikt att vara aktiva på Twitter.

ISS på Facebook: totalt fyra uppdateringar sedan 10 november när de berättade om kampanjen (som 7 personer gjorde tummen upp på, ingen kommenterade). Ingen av dessa uppdateringar informerar om någon anställts eller om någon fått belöningen. Däremot en länk till ett inslag i Aktuellt på SVT från den 14 januari där företagets rekryteringsansvarig intervjuas om att kolla upp kandidater i sociala medier. Inget besked om ovanstående kampanj, alltså. Man har ökat antalet fans från 122 till beskedliga 158.

Slutsats: kampanjen ser ut att ha varit en succé rent PR-mässigt och ISS fick väldigt mycket publicitet för den lediga tjänsten. Om några tips kom in via sociala medier som ledde till att belöningen betalades ut, det vet vi däremot inte, men spridningen på Twitter och Facebook verkar utåt sett ha varit minimal, så det verkar inte sannolikt. Man tycks inte heller ha lyckats skapa några varaktiga relationer genom de sociala medierna, delvis för att de inte hade byggt upp rätt närvaro innan kampanjen drogs igång. Deras initiativ nådde alltså inte ut i någon vidare krets på Twitter eller Facebook. Det som var en bra idé blev alltså inte starten på ett långsiktigt bygge av goda relationer med olika målgrupper i sociala medier. Knappt ens ett tomtebloss, som min vän Jerry Silfwer skulle kunna uttryckt det.

Vad ISS borde gjort med denna kreativa idé är enligt mig, att ha skapat en god närvaro på Twitter och Facebook innan kampanjen rullade ut för att ha haft en chans att få spridning på sitt initiativ. Med andra ord, se till att bygga grunden innan taket ska på. Kampanjer kan fungera i sociala medier men den långsiktiga närvaron är viktig för att skapa ett värde som ökar över tid.

De borde fortsatt att kommunicera via dessa kanaler under själva rekryteringen och hållit intresset uppe hos de som var intresserade, alltså inte skicka en tweet en gång, eller en statusuppdatering på Facebook en gång. ISS hade kommit på ett upplägg som genererat visst intresse, varför inte då kommunicerat löpande kring företagets employer branding och andra nyheter inom dess bransch? Därmed också berättat i efterhand hur det gick med rekryteringen, även om det inte var sociala medier som ledde fram till rätt kandidat.

Kampanjsajten skulle naturligtvis haft bra delningsmöjligheter via sociala medier och inte bara via e-post. Helst skulle kampanjen gått på en sajt som kunde leva lite längre. Nu är sajten borta och alla eventuella länkar man kunde genererat (man fick en från mig till exempel) hade kunna peka på en generell rekryteringssajt, antingen en separat sajt eller en undersida till företagets vanliga sajt. Det intresse som väckts och de relationer som påbörjats, tar de inte hand om och nästa gång företaget gör ett liknande initiativ startar man återigen på i det närmaste noll, vilket förstås är synd.

Vilken tidning plockar upp bollen och följer upp med en kritisk granskning?

Foto: Andrew Feinberg.

13 reaktioner till “Hur gick ISS Facebook-kampanj?”

 1. Lysande granskning!

  Problemet är väl att det inte finns så mycket ”granskande” kvar att göra för några tidningar?

  Men nu kanske de kan göra en klassisk rewrite på ditt inlägg, utan att credda dig?

  😉

 2. Å vad jag har längtat efter den här bloggposten!

  Helt oförtjänt mycket PR fick dem och de gjorde absolut noll och ingenting av det. Det urvattnar dessutom konceptet lite och jag har svårt att tänka mig att ISS satsar på sociala medier igen.
  ”Nej det där med sociala medier har vi testat, det funkade inte.”
  När får vi ett företag som gör det här rätt?

  / Johannes

 3. Är med dig där Johannes, risken är att man tar detta som intäkt för att sociala medier inte fungerar annat än som en hype att rida på. Men jag gör antaganden utifrån vad jag ser från läktaren, så man vet ju aldrig. Men från vad jag ser så kunde man lyckats bättre.

 4. Mycket bra inlägg Hans! Jag var en av de som följde det här med stor spänning, men floppen måste vara total! De är långt ifrån ensamma om detta, jag träffar dagligen HR chefer som pratar i termer om sociala medier, men som det gamla ordspråket säger ”snacka går ju”.

  De fick oförtjänt mycket publicitet på detta ”PR-jippo”.

  Keep up the good work!
  Stefan Lidén

 5. Great post Hans. I especially like it when you explain that the key to a social media presence is long-term relationship building and engagement/conversations.

  Actually this is what social recruiting and employer branding is all about but most of the recruitment agencies have yet to implement strategies and technologies that fit in line with this.

  I also respect ISS for taking an innovate approach. I am meeting them in a couple weeks and look forward to discussing the campaign and the outcome.

 6. Jag håller med Michelle – det gäller att bygga relationer över tid, nätverka, delta och bidra till sin målgrupp. Inte förrän då kan man även få tillbaka något av det man bidragit med. Nätets valuta är ju inte pengar utan tid man investerar. Tack för bra info och reflektioner. Den här kampanjen missade jag i höstas så det var intressant läsning.

 7. Tack för bra och tänkvärt inlägg. Det är beklagligt att en kampanj genomförs utan att en social mediestrategi och närvaro byggts upp.

  I övrigt tack för en bra blogg med kvalitativt innehåll.

 8. Intressant och instämmer med ditt påstående Lena dvs värdet av att det finns en social mediestrategi väl integrerad med övriga satsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *