ISS rekryterar via sociala medier

Sociala medier och rekrytering är ett allt hetare ämne. Genom att låta personer sprida information om lediga jobb i sociala nätverk hoppas företag nå ut till fler potentiella medarbetare. Ett exempel är ISS Facility Services som nu går ut och erbjuder 50.000 kronor i belöning till den som tipsar om personen som anställs som affärsutvecklare. Via kampanjsajten http://www.iss-hittelon.se/ hoppas företaget hitta en kvalificerad säljande affärsutvecklare från fastighetsbranschen. iss

I pressmeddelandet säger man att hittelönen i kombination med ett upprop på Facebook och Twitter ska leda fram till rätt person.

– Genom att gå utanför de traditionella ramarna och istället be Facebook- och Twitter-användare om hjälp hoppas vi kunna få fram rätt kandidat till tjänsten, säger marknadschef Christer Ekelund.

Tyvärr verkar just biten med sociala medier vara mer en förhoppning än en aktiv kanal för företaget, åtminstone baserat på vad jag lyckas hitta. Kampanjen kan säkert vara lyckad ändå, men här är några saker jag tycker man kunde gjort bättre:

 • ISS Facility Services verkar inte finnas på Facebook. Jag kan iallafall inte hitta dem enkelt. Med en aktiv närvaro, helst uppbyggd sedan en tid tillbaka, hade företaget haft möjlighet att sprida informationen på Facebook själva. Varje snöboll måste sättas i rullning av någon och varför överlämna det till andra? För att vara på den säkra sidan bör man själv ge den första knuffen (om man inte vet att fans kommer göra det).
 • ISS Facility Services verkar inte finnas på Twitter. Samma argumentation som ovan.
 • Kampanjsajten http://www.iss-hittelon.se/ innehåller inga dela-länkar, inga knappar där man kan sprida informationen på Facebook, Twitter eller i andra sociala medier. En enkel sak att installera som borde ge kampanjen en bra start, men det har man missat.
 • Sidan med information om tjänsten innehåller bara ett sätt att tipsa om jobbet – e-post. Även här borde sociala bokmärken och dela-knappar finnas.

Enda stället där man kan sprida informationen vidare i sociala medier är i pressrummen på Cisionwire och Mynewsdesk. Och det kanske inte räcker. Rubriken på pressmeddelandet är ”ISS erbjuder 50 000 kronor på Facebook”, men för att nå maximal effekt så räcker det oftast inte med att bara säga att man vill använda sociala medier som kanal för tips. Man bör genomföra aktiviteter så att informationen också får spridning. Förhoppningsvis kan detta blogginlägg hjälpa till en bit på vägen. Lycka till med rekryteringen.

Uppdatering: ISS finns på Facebook under namnet ISS Sverige, vilket inte var lätt att hitta. Företaget har där i nuläget 122 fans. För att stärka kampanjen borde man länka till Facebook-sidan både i pressmeddelande och på sin sajt för att göra det enklare att hitta.

13 reaktioner till “ISS rekryterar via sociala medier”

 1. Intressant, Vad tror du, om man nu lyckas hitta någon, blir det ett lönsamt projekt?

  Om alla kostnader, + 50 000 i hittelön blir lägre än jämfört med processen att gå en kanske mer traditionell väg, då är det ju värt. Vad tror du om chanserna för det?

 2. Hej André, tack för uppdateringen. Men är det inte så att ni startade det där Twitter-kontot efter ni läste mitt blogginlägg?

  Jag kollade nämligen exakt den Twitter-adressen idag klockan 13.12 och då fanns inget konto. Det går enkelt att se via min historik i Chrome, vilket följande screen shot visar: http://www.flickr.com/photos/kullin/5164046633/

  Där ser man att jag gått in på adressen twitter.com/iss_sverige och då hittade jag inget konto.

  Det Twitter-kontot är startad idag enligt whendidyoujointwitter.com och har en tweet, publicerad för ca 2 timmar sedan, dvs ett par timmar efter att jag kollade den adressen.

 3. För mig är det här inte en rekrytering, det är en sökväg/annonseringskanal för att få in kandidater. Ett alternativ till de traditionella vägarna (dagspress, webbsida, AMS m.fl)
  Som sådan fungerar den säkerligen bra och är billigare jämfört med de traditionella kanalerna.

  / Johannes

 4. När jag läser det här känns det som en annonsering i sociala medier istället för att använda den kraft som sociala medier handlar om nämligen att engagera sig i målgruppen på ett sätt som gör att den känner sig delaktig. Så jag håller med dig om att aktiviteterna saknas. Tänker på den rekrytering som Gröna Lund gjorde i facebook och engagerade målgruppen att hjälpa sina vänner till jobb. Win-win för Gröna Lund, deras ambassadörer och ambassadörernas vänner.

 5. Eller den rekrytering som Ångpanneföreningen gjorde när de lade ut en ”wall” som målgruppen skulle hacka sig igenom som ett första test. Vinsten var att ta sig till intervju plus att det engagerade även de som inte tänkt sig att söka jobb. ÅF fick t o m internationellt genomslag med den ”kampanjen”.

 6. Jag applåderar ISS för att de försöker hitta nya vägar och pröva sig fram. Men jag stör mig en del på att de anlitar rådgivare som inte verkar ha täckning för de råd de gett, åtminstone ser det ut så för mig. Man skickar alltså ut ett pressmeddelande och bygger en kampanjsajt och ingenstans länkar man till sin Facebook-sida eller låter besökare sprida budskapet på annat sätt än via e-post.

  De skriver i sitt PM att de gör ett upprop på Twitter, men de finns inte själva på Twitter. Och när jag bloggade om det går de och registrerar ett konto i efterhand och låtsas som om det funnits där hela tiden. Fast jag visar ovan att det inte är så.

  Men mest av allt, och det här är nog ett eget blogginlägg i sig, stör jag mig på hur lätt medier har rapat upp innehållet i pressmeddelandet. Inte någonstans vad jag sett har man ifrågasatt om det finns substans bakom påståendena i pressmeddelandet. Det ska tydligen till bloggare för att kritiskt granska företagskommunikation i dessa dagar.

  Se tex här:
  http://www.gp.se/ekonomi/1.487560-50-000-for-ett-jobb
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article2505190.ece

 7. ”Det ska tydligen till bloggare för att kritiskt granska företagskommunikation i dessa dagar.”

  Är med dig där Hans. Det verkar som personen(-rna) bakom kampanjen inte riktigt har förståelse för hur mycket bättre leveransen kunde varit.

  Är det dessutom så att man adderar ett twitterkonto bara för att kunna skriva här att man har ett, ja då tycker jag det ytterligare förtydligar att rådgivarna bakom har låg förståelse för det de sysslar med. För tvärtemot vad jsundlo korrekt skriver så är idén från ISS ju faktiskt att de ska använda twitter etc och inte att det handlar enbart om annonsering.

  Med det sagt så vore det givetvis intressant med respons från de som står bakom, att de möter upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *