Ellos satsar på social shopping

Ellos, som kallar sig Nordens största varuhus online, har lanserat Friends Store som är en applikation för social shopping. Kunder kan logga in via sitt Facebook-konto och se vad deras vänner och andra kunder gillar för produkter på Ellos.se. Social shopping är ett sätt för företag att involvera kundens vänner i själva köpprocessen.

Ellos På Ellos Friends Store kan du se vilka plagg som dina vänner gillar men du kan också se vilka plagg som flest gillat totalt. Just nu är det populäraste produkten ett par boots som fått 48 ”likes”. Tyvärr kan jag inte enkelt länka till dessa boots då jag inte snabbt kan hitta någon permalänk till produktsidan.

Ellos har också lagt till en funktion för att visa vilka av dina Facebook-vänner som fyller år snart, självklart så att du ska handla presenter åt dem på Ellos.se. Dock tror jag inte att denna funktion kommer påverka inköpen i särskilt hög grad. Själv har jag några hundra vänner på Facebook och av dem köper jag födelsedagspresenter till mindre än en handfull och deras födelsedagar kommer jag ihåg ändå. Men det skadar säkert inte.

Ellos Friends Store

Nyttan för mig som konsument är att jag kan exponeras för produkter som är mer relevanta för mig då mina vänners preferenser kan stämma bättre överens med min smak än de produkter som Ellos väljer att visa för mig.

PR i sociala medier

Ska man säga någonting om lanseringen av applikationen så är det att Ellos inte verkar ha vänt sig (iallafall inte med framgång) till bloggare. Branschpress som Dagens Handel och Market har skrivit om applikationen men i stort sett inga bloggare har gjort det. Det borde vara minst lika viktigt för Ellos att nå ut till konsumenterna via modebloggare och livsstilsbloggare som att nå branschpressen, så ett tips inför liknande satsningar är att inte glömma bort att inkludera bloggare och andra opinionsbildare i sociala medier i sina PR-utspel.

17 reaktioner till “Ellos satsar på social shopping”

 1. Hejsan,

  Var på väg att gå in i attack-mode då jag tröttnat rejält på företag som skapar butiker på Facebook utan vare sig strategi eller lanseringsmekaniker som är bredare än annonsering. Tänkte: ”ånej, inte Ellos också… fy fan… inte en sketen app-lösning till store på Facebook till… när ska företagen fatta att användarna inte är redo att handla på facebook ännu… mediet är inte moget för e-handel då användarna inte litar på betalningar genom facebook på samma sätt som de inte litade på betalningar via webbplatser 00”

  Men så kollar jag in den här applikationen. Blir nästan tårögd. De har ju gjort HELT rätt!! De har tagit datan från Facebook och gjort shoppingupplevelsen social på den egna webbplatsen. Jag blir ju alldeles rörd. De är bättre än Amazon. Tänk om man skulle få jobba med en så modig kund någon gång i framtiden. MUMS va trevligt det hade varit!!

  Vilka drop basket kampanjer (mejl som stimulerar kunder som inte ännu har checkat ut sina varor) man hade skapat, vilka otroliga upsales-strategier (varor som vänner köpt när de köpt den andra varan och vänners födelsedagar mot fri frakt…) man fått till och sist men inte minst vilka fantastiskt roliga möten där man får prata sälj snarare än trafik!! 😀

 2. Jag tycker mycket om företag som äntligen förstod hur att använda Facebook och inte tvärtom.
  Om Ellos är smart (och jag tror att de är) så ska de ta en community manager. Att låta tekniker driva sånt projekt kan köra det rakt till helvete.

 3. Hej Jesper, ja jag får också en känsla av att Ellos valt ett bra koncept här. De har gjort det väldigt lätt att tipsa vänner om Friends Store också. På det hela taget väl genomfört.

 4. Jo. Dessutom har de byggt in social gaming i plattformen… eller… iaf samma mekanismer vilket gör att folk ser det som en resa och inte som en vanlig webbplats. Blir sjukt beroendeframkallande!! 😀

 5. Hej!

  Till att börja med vill jag säga att vid lanseringen av en sådan affär är det väl viktigare att nå ut till bloggare än branchpress. Särskilt modebloggare skulle ju inte bara handla själva utan kunna det till att promota sitt eget bloggande. Så där tycker jag verkligen att de borde satsat mer.

  Sen får jag säga att jag håller med Jesper om att de har gjort mycket rätt och att man skulle kunna utveckla det till en utomordentligt bra säljverktyg.

  Däremot blir jag besviken när jag provar det i två webbläsare utan att kunna bjuda in min vänner, en bug? ett oturligt tillfälle? Jag får hoppas. Som du sa Hans så saknas även permalänkar så vi får väl hoppas att det är beta och att de utvecklar det till något ännu bättre.

  Dessutom är jag rädd att vissa inte kommer att utnyttja applikationen då det beroende på aktivitet kan bli några poster för mycket på facebook. Men det återstår väl att se.

  Potentialen är stor!

 6. Superintressant! En fråga – ligger shoppen också inne på deras fan page på Facebook? Verkar inte så vid första anblick?

 7. @Annelie – postinställningen kan du ställa in på febban som ”nej till posta till väggen” för appen och fortfarande använda den.

 8. Njae. Om du bygger din app så att den frågar om permissions den inte har men som den vill ha så kan du välja att posta för varje köp.

 9. En bra svensk kopia på Levis Friends Store. Men är det inte fel på första sidan: ”Logga in på Facebook via Ellos” står det. Borde det inte vara ”Logga in på Ellos via Facebook”??

 10. @beata Tycker nog att det är rätt det som står där. Det är mitt Facebook-konto jag loggar in på och jag gör det när jag är på ellos.se. Men visst kan det diskuteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *