15 procent fick nyheten om prinsessan Estelle via sociala medier

Man pratar ibland om minst tre huvudsakliga anledningar till att människor väljer att vara aktiva i sociala medier.

1. Social interaktion – det är ett sätt att hålla kontakt med vänner, familj men även med okända som delar våra intressen. Genom att följa uppdateringar från nära och kära håller vi oss ajour med vad som händer i deras liv. ”Being in the social know” är viktigt då social information är en nyckelkomponent för att vara en del av ett nätverk (och ju mer in the know, desto bättre kan vi hantera våra vänrelationer).

2. Tidsfördriv – det är ett sätt att slå ihjäl tid, bli underhållen och ha roligt.

3. Hitta nyheter – det är ett sätt att hitta nyheter, då både större nyhetshändelser som udda historier delas i kanaler som Twitter och Facebook. Därför kan man ofta hålla sig uppdaterad på ”breaking news” genom att ha ett öga på sociala nätverk. Ett ofta använt citat är ”if the news is important, it will find me”.

Det finns naturligtvis fler skäl än dessa, men man täcker in mycket av det som motiverar medverkan i sociala medier med ovanstående tre kategorier. Nu finns det också siffror på att sociala medier som nyhetskanal faktiskt börjar bli ganska vanligt. Telia har undersökt hur stor andel som fick reda på nyheten om prinsessan Estelles födsel via sociala medier och det visade sig vara 15 procent, en inte helt oansenlig siffra. Nästa var sjätte person alltså.

– Det sociala medierna har blivit en naturlig del av våra liv och ett sätt att hålla kontakt med vänner och familj. På samma gång blir dessa kanaler nyhetsmedier eftersom vi i våra tweets och statusuppdateringar gärna kommenterar nyheter i omvärlden. Därför är det inte heller konstigt att det är på dessa platser vi först får höra om stora nyheter som denna, säger Kent Jonsson, konsumentmarknadschef på Telia, i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *