Svenska företag ligger efter med mobilanpassade sajter

Smartphone as Child Toy I en undersökning av 100 svenska börsbolag (Large Cap-listan samt halva Mid Cap) visade det sig att bara drygt hälften (56 %) av företagen hade någon form av mobilanpassning av sin sajt. Endast 22 av 100 företag har en följsam eller responsiv sajt (där design och innehåll som automatiskt anpassar sig efter besökarens enhet). Det är förvånansvärt få av dessa stora företag som har anpassat sin sajt efter den väldigt tydliga trend att allt större andel av våra besök på webben sker via en annan enhet än en dator.

Tyvärr är det också så att de tunga i branschen som delar ut priser till bästa webbsidor inte heller premierar den här utvecklingen i någon större utsträckning. Då tänker jag i första hand på Internetworlds utmärkelse Topp 100 och Sveriges bästa sajter. I den kategori som jag själv jobbar inom, dvs matsajter, så är 3 av årets 5 nominerade samma som förra året. De företag som tagit krafttag med sina sajter har alltså knappast lyckats slå sig in här.

Av de 5 nominerade är endast en responsiv, en har en mobil version och de övriga tre har ingen mobilanpassning alls. Av de tre som inte är mobilanpassade ingår förra årets vinnare som stolt proklamerar ”Sveriges bästa matsajt” på sin sajt. Det går alltså utmärkt att vara bäst i klassen enligt Internetworld utan att ta hänsyn till mobilanvändare. En trist brist på utveckling och vi får hoppas att vi ser ändringar till nästa år.

Disclosure: jag arbetar på ett konkurrerande företag inom mat och livsmedel, och ja, vi har en responsiv matsajt.

En kommentar till “Svenska företag ligger efter med mobilanpassade sajter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *