Vart femte inlägg på Instagram är sponsrat inför Black Friday

Inför Black Friday i år slåss företag om uppmärksamheten hos konsumenterna, alla vill synas inför och under den här dagen. Vi fullkomligen översköljs med reklam och marknadsföring inför en av årets största shoppinghelger och sociala medier är inget undantag.

Instagram lägger sedan 2015 in sponsrade poster i vårt flöde och inledningsvis var proportionerna ungefär 10% annonser och 90% organiska inlägg. Jag gjorde en kort genomgång av det på min andra blogg Media Culpa här. På Instagram, LinkedIn och Facebook var ca 10% av innehållet sponsrat medan det var något lägre på Twitter, ca 8%. Detta var ingen omfattande undersökning utan en ögonblicksbild just då.

Var femte bild på Instagram är en annons

Inför Black Friday är konkurrensen stenhård och troligen är det fler företag än vanligt som vill marknadsföra sig. På Instagram innebär det att just nu är vart femte inlägg en annons, alltså klart mycket fler än vad som var fallet när annonserna infördes.

Själv tycker jag att det är allt för många annonser just nu och det påverkar säkert spridningen av vanliga inlägg negativt. Om trenden fortsätter inför stora shoppingtillfällen under året kommer det snart att bli väldigt ointressant att hänga i sociala medier. Om man inte är ute efter bra deals förstås, då är ju annonserna en tillgång.

Fotnot: datan baseras inte på någon stor undersökning utan är en genomgång av flödet från ett mindre antal Instagram-konton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *