Börsbolag har dålig beredskap för krishantering i sociala medier

"TWEET" license plate

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har genomfört bland 100 svenska börsbolag, har vart tredje börsbolag utsatts för negativa rykten i sociala medier.

Trots detta, skriver If, har företagen låg beredskap för att hantera denna typ av kriser. Bara vartannat börsbolag uppger att de följer sociala medier som en del i sin krisberedskap.

– Det är en skrämmande låg beredskap hos börsbolagen, och jag är förvånad över resultatet. Exemplen är flera på senare tid där sociala medier spelar en avgörande roll. Bolagen måste förstå att idag är kunderna makthavare som kan sänka även de största företag, säger Ken Henningsson, krishanteringsexpert på If.

Gissningsvis har ännu fler företag fått utstå negativ kritik i sociala medier, men jag antar att siffrorna i denna undersökning gäller när kritiken nått en viss nivå att man kan se en lite större påverkan på företagets rykte.

Enligt undersökningen har över hälften av börsbolagen inte några riktlinjer för hur de anställda bör bete sig på nätet.

Foto: Flickr.

6 reaktioner till “Börsbolag har dålig beredskap för krishantering i sociala medier”

  1. Det är nog mer sannolikt att de företag som ser negativ feedback som hot eller kris går under pga det än att de går under för att de saknar riktlinjer… All förändring börjar med en vilja.

  2. Klokt kommenterat, som vanligt, Mattias! Jag håller med – de går sannolikt under för att de saknar tänk kring hur detta ska hanteras. Negativ feedback – rätt hanterad – är en bra källa till förbättringar, och också en möjlighet att genom att ”erkänna sina misstag” kunna skapa förtroende. Det är som bekant mänskligt att fela och ”en gång är ingen gång, men två gånger är en gong-gong”…! 🙂

    Många gånger är det jobbigt att få negativ feedback. Den ger en indikation att något blivit fel, och det kan vara beslut, beteenden el dyl som skapat detta. Man behöver ibland få ”slicka sina sår”, men att benhårt hålla fast vid ett beteende som skapat problem skulle faktiskt kunna tolkas som ”dumhet”. Viljan är, precis som den kloke kommunchefen påpekar, avgörande.

  3. Jag tror dock ofta att det beror på okunskap i top management. Man ser inte vilken skada rykten eller negativ kritik i sociala medier kan orsaka och därför är man inte heller förberedd.

  4. Pingback: Noterat 19/6-11

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *