Stockholms-bilder på Pinterest är spam

Pinterest, det populära sociala nätverket för att spara och dela intressanta bilder och videor, har problem med spam. För några veckor sedan bloggade jag på min engelska blogg om att fejkade presentkort från bland andra IKEA, Wal-Mart och Apple spreds tusentals gånger på Pinterest. Fler incidenter med spam har rapporterats efter detta och det är inte särskilt svårt att hitta bilder som bara lagts till för att försöka driva trafik till något som inte alls har med bilden att göra. En anledning till detta är förstås signalerna om att Pinterest driver väldigt mycket trafik då användarna klickar på bilderna för att komma till sajten där den ursprungligen publicerades. Det utnyttjas sedan av diverse personer eller företag med bristande etik.

Spam kan bli ett allvarligt problem för Pinterest. Jag har en så kallad board där jag pinnar bilder på Stockholms-motiv. När jag söker på Pinterest efter bilder från Stockholm så hittar jag ett fotografi över Strandvägen som verkar återkomma om och om igen. När jag klickar på bilden så har Pinterest spam-markerat den, men i en version så hittar jag ett exempel där spam-flaggningen inte slagit till ännu.

Klickar jag på följdande bild så kommer jag inte till bildens källa utan till en sajt om viktminskningspiller.

pinterest-stockholm

acai-berry-weight-loss

Anledningen till att det är så enkelt att luras är bland annat att när du laddar upp en bild på Pinterest, så kan du gå in i efterhand och ändra/lägga till en länk. Denna länk kan vara till vad som helst och använder du sedan en url-förkortare som bit.ly eller goo.gl så kan inte andra i förväg veta vart länken går. Här ser ni ett exempel där jag gjort just så (länken går till min andra blogg): http://pinterest.com/pin/230739180878782472/

Som tur är går det att flagga bilder som spam på Pinterest om man hittar oegentligheter, men om spammandet blir alltför vanligt kommer viljan att klicka på länkar minska dramatiskt och därmed också minska värdet på Pinterest som en användbar kanal.

Uppdatering: En sökning på ”Copenhagen” ger också spam-bilder som resultat. Här är ett exempel där källan ser ut att vara bbc.co.uk men klickar man på den länkas man till någon slags redirect som tar dig till en spam-sida: (”http://www.bbc.co.uk/go/redirect.shtml?http://auoff.info/pinterest”).

2 reaktioner till “Stockholms-bilder på Pinterest är spam”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *