Sverige är unikt – här är 25 världskartor som visar hur

Ibland pratar vi om Sverige som landet lagom, mellanmjölkens land, där allt är lite sådär mittemellan. Varken plus eller minus, vi är lite neutrala i allmänhet. Men tittar vi på Sverige i relation till resten av världen så kan man sluta sig till att inom vissa områden så är vi världens mest extrema land.

Nedan finner du 25 stycken världskartor där Sverige är rankat etta eller ligger i toppen inom olika kategorier.

1. Bland länder med högst konsumtion av mjölk per capita

Milk-Comsumption-per-Capita

Via Foodbeast

2. Rankad etta i behandling av äldre

globalAgeWatch

Via GlobalAgeWatch

3. Minst ojämlik distribution av inkomst – Gini coefficient

gini map large

Via the Atlantic

4. Bland länder med minst skillnader mellan könen (ekonomiska möjligheter, möjligheter till politisk påverkan, utbildning, hälsa och överlevnad)

Gender_Gap2_thumb

Via the Atlantic Cities

5. Etta i Social Progress Index

social-progress-index3

Via SPI

6. Bland länder med flest forskare per miljon invånare

number_of_researchers_per_million_inhabitants_by_country

Källa

7. Bland länder med högst kaffekonsumtion per capita

coffee_consumption-3

Källa

8. Näst bäst i Failed States Index

failed-states-index

Källa

9. Topp 5 på BCG:s Global Innovation Index

800px-Global_Innovation_Index.svg

Via Wikipedia

10. Ett av endast 22 länder som Storbritannien aldrig ”invaderat”

the-only-countries-britain-has-not-invaded

Via the Telegraph

11. Bland länder med tidigast sexdebut i genomsnitt

average_age_at_first_sex_by_country-1

Källa

12. Näst flest antal heavy metal-band per invånare

131112_bi_heavymetal

Via Slate.com

13. Bland de länder med lägst andel 15-åringar som diskuterar politik eller samhällsfrågor med sina föräldrar flera gånger per vecka

Print

Källa

14. Det land i världen som är minst religiöst

800px-Irreligion_map

Källa

15. I topp bland länder där myndigheter är transparent med information

OBI-map-rework-forBlog

Via Washington Post

16. Bland länder med högst global konkurrenskraft

Global_Competitiveness_Index

Källa

17. Bland länder med högst andel landyta täckt av skog

wb_forestarea

Via World Bank

18. Bland länder med lägst korruption

Corruption_around_the_World

Källa

19. Bland länder med högst andel kvinnor i parlamentet

Percentage_of_Women_in_National_Parliaments

Källa

20. Delad etta i pressfrihetsindex

World_Press_Freedom_Index

Källa

21. Bland de bästa länderna att vara mamma i

The_Best_and_Worst_Countries_to_Be_a_Mother

Källa

22. Bland de lyckligaste länderna

happiness-map

Källa

23. I toppen av Global Cleantech Index

MAP-OF-OVERALL-GLOBAL-CLEANTECH-INNOVATION-INDEX-SCORES-CLEANTECH-GROUP-ANALYSIS

Källa

24. Andel resurser till forskning och utveckling, som procent av BNP

wb_rnd

Via World Bank

25. Andel fast bredband per 1000 invånare

wb_broadband

Via World Bank

Slutligen en bonus. Enligt World Values Survey är Sverige det land i världen som är mest unikt när det gäller sekulära/rationella värderingar och självuttryck.

wvs-culture-map

Via World Values Survey

Fotnot: Inspriration från 40 Maps That Will Help You Make Sense of the World

Tips: läs även ”Svenskarna med flest följare på Instagram”

airbnb discount

40 reaktioner till “Sverige är unikt – här är 25 världskartor som visar hur”

 1. Vore det inte bra att hålla sig till sanningen och inte fejka förstaplatser? Två av kartorna var stick i stäv med vad jag trodde och det visade sig att Sverige inte alls var världsledande. Kaffedrickande 3’e plats och hårdrockstäthet så är Sverige före. Jag misstänker att samma sak gäller i många av dom andra kartorna…

 2. Sverige ligger i toppen eller sticker ut på något sätt i samtliga kartor ovan, jag menar inte att vi är rankade etta i alla 25 kartor. Länkar finns ju till alla källor dessutom så jag fejkar ingenting.

 3. Två kartor motsäger varandra. Sverige är minst religiöst, säger en. Men Japan ligger över sverige på Sekularitetsindex. Vilken är rätt?

 4. Gör den här helt på engelska också så får du massiv global spridning är min gissning. Eller säg till så gör jag det. Men skynda på! Och tack för ett mycket intressant upplägg.

 5. Rickard, den faktor i sista grafen gäller både sekulära och rationella värderingar. Vi ligger ju nära Japan så jag gissar att det är pga att den innehåller två olika mått som gör att vi hamnar tvåa, men även det är ju extremt.

  Kaj, jag funderade på att lägga upp en engelsk version på min engelska blogg http://www.kullin.net Kanske gör det idag.

 6. En jätteintressant lista. Också något intressant att kommentarerna är och petar på formulering och huruvida det är allra högsta eller bland de högsta (med så många länder i världen), poängen är ju att visa att vi inte är s neutrala som vi tror, och i den mån vi tror det visar det på hur litet perspektiv vi jämför med.

  Låter för övrigt mycket rimligt att skillnaderna i religion handlar om olika värden. Har sett någon där Sverige är världens näst mest sekulariserade land, och då är Estland etta (men av någon anledning hittar jag inte balt-länderna på den ”kartan”, de kanske ses som för små)

  Tack för sammanställningen =)

 7. Hade det inte varit för det låga antalet timmar från stjärnan som är i centrum av vårt solsystem och allt vad som följer med det hade jag flyttat till Sverige direkt!

 8. Nr: 13 är väl lite tråkigt, eller?
  Nog skulle väl det vara en bra grej att diskutera sådana frågor med sina barn/ungdomar.
  Och det känns som om det är en sak som kanske har minskat under de senaste tjugo åren dessutom.

 9. Tack, det här var kul och bra! Har diskuterat med vännerna på senaste tiden att vi svenskar många gånger saknar självförtroende. Tycker det är bra att lyfta fram vad som faktiskt utmärker oss och vad som är riktigt bra här.

 10. Emanuel, tyvärr är det ofta så. Man får kommentarer från en massa människor som är helt oförmögna att se bortom särskrivningar och petitesser istället för att se poängen. Det är lite tröttsamt ibland men jag börjar bli van. Jag har bloggat i 10 år och har inget emot kritik, men den spydiga tonen hos vissa kan jag gärna vara utan.

 11. 7+1=kaffelatte:) skämt åsido, kaffe innehåller gift och dåligt utrett vilka fysiska och (framförallt) psykiska hälsokonsekvenser den höga konsumtionen medför

 12. När allt kommer omkring hälsan är viktigast! Lever svensken längre av allt mellanmjölk och stora skogar? Äter vi färre mediciner?

  Saadana jämförelser skulle jag vilja se. Finns det naagra ”blaa zoner” med ovanligt höga antal människor över 100, som i medelhavsländer eller i Okinawa?

 13. Att Svenskar skulle ha lågt självförtroende har jag svårt med. Det är något man gärna lyfter fram vid middagsbordet hemma, hur lagom vi Svenskar är (mest lagom av alla!), men så fort vi är ute på resa så är det ”in Swiden this” och ”in Swiden that”. Är nog själv skyldig till en o annan ”in Swiden vi can drink tap water” etc.

  Det finns inga människor i världen som så gärna påpekar för andra hur mycket bättre precis allting är i deras land och hur upplyst hela nationen är som Svenskarna. Åtminstone min empiriska observation. Förutom det höga skattetrycket då, även denna är högst i världen.

  Sverige är antingen bäst eller sämst på allt. Om Svensken får säga det själv.

  Kommer man ner på jorden från dessa kartor, så syns inte dessa finesser.
  Kanske var man på väg någonstans med välfärdsstaten för 20 år sen. Men nu är det låga skatter, främlingsfientlighet, yrkesutbildningar, rosa barnuppfostran och privatisering som gäller. Vi får se.

 14. Även om detta stämmer så kan man ju göra listor där Sverige INTE är etta och även i botten, det finns flera tusen sådana listor du kan göra inom lika områden. Snacka om nationalism och hybris.

 15. Fast jag skulle nog säga att det ingår i den svenska självbilden att förvänta sig att hamna högt eller högst i diverse sådana här mätningar. Vi tror inte att vi skall vara någonstans i mitten vad det gäller matsäkerhet, korruption, sekularitet och så vidare. Vi betraktar oss som lagom i många lägen, men är övertygade om vår förträfflighet i lite småtråkiga sammanhang. Vi betraktar oss som sisådär på det sociala planet, men ifrågasätter sällan vår kompetens.

  //JJ

 16. så jävla vinklat. Ja, det finns några halvbra områden där vi är ”bäst” men hade du gjort en undersökning bland 10.000 områden så hade vi vart en liten fis i rymden. Detta blåser upp en ganska så överdriven självbild av vårt lilla, lilla land.

 17. …och genast kommer den svenska jantelagen..

  När någon svensk lyfter positiva saker så måste de genast tryckas ner av andra…trist!. Några saker var ju i och för sig inte positiva för Sverige men väldigt intressanta.

  Bra och intressant lista! Bra med kopplade källor! Bra jobbat Kullin! Lycka till med vidareutveckling! Vi behöver mera av detta! Satsa på en bok!

 18. Varför är det så fel (för vissa) att vara stolt över Sverige…. Jante?
  Jag pluggade på Harvard för ett gäng år sedan med folk fr hela världen. Vi gick igenom hundratals case-studier med framgångsrika företag från hela världen. Oproportionerlig många var svenska, och Sveriges inflytande över hitech, miljö och politik blev till slut ert diskussionsämne i sig. Som en av professorerna uttryckte det: ”These guys punch above their weight”.

 19. Mohammed, du låter lite avundsjuk? En seriös fråga; var härstammar din släkt ifrån och kan vi få se en lista på bra detta land är i olika frågor?

  Kenneth Ly; ”Detta blåser upp en ganska så överdriven självbild av vårt lilla, lilla land.” Vad är du rädd för, att vi skall börja tro att vi är bra och försöka erövra resten av världen? Skärp dig.

  Akos sollar; ännu en som missuppfattat hela grejen och vill jämföra listan med listor över mäns skonummer, grattis. Såna listor som du nämner är det ingen vettig människa som sammanställer, men det kanske är svårt att tro (eller förstå?)

 20. Unikt land med en stadsminister som
  1) Nedtrustar totalt och kallar rikets försvar för ett särintresse
  2) Ger främlingsfientliga partiet 5 extra procent sista veckan före parlamentsvalet
  Att ha en sådan stadmnister och högerledare är verkligen unikt

 21. Jag har länge efterlyst diskussioner om värderingar, som jag ser det kan vi aldrig förstå andra innan vi själva förstår varför vi agerar som vi gör, vilka värderingar som driver oss, mer kunskap i denna mening, både i ett kollektivt och ett personligt avseende kan på lång sikt lösa en del av de stora sammhällsfrågorna så som invandrar politik och utrikes politik! På personligt plan kan det göra våra relationer mindre konflikt belagda och rädda många äktenskap.

 22. Jag tycker att du ska lägga till en karta som visar vilka länder som producerar och exporterar flest vapen per capita, Även där är vi i topp.

 23. Så vad kan vi lära oss av det här? Jo att det finns 3 sorters lögner. Lögn, förbannad lögn, och statistik. Eller som Winston Churchill sa, den enda statistik du kan lita på är den du själv har manipulerat.

  / K.

 24. Lite kul info men många forskare är ju ingen garanti på framsteg om det inte är någon kvalité. Vi har ju skarvdebatten efter östersjökusten som enligt min mening har förstört hela ekosystemet men enligt forskning ej kan videmeras. Sen har vi uppklarade brott och antal våldtäkter m fl som inte finns med som också är viktigt för välbefinnandet.

 25. Påståendet att Storbritannien aldrig invaderat Sverige är en sanning med modifikation. Under Napoleonkrigen invaderade/ annekterade de Hanö utanför Sölvesborg. Detta innebar att de hade militär stationerad i Sverige samtidigt som våra länder officiellt låg i krig.

  Att vi lät dem hållas och inte aktivt stred mot annekteringen kan såklart tolkas som att det inte var en regelrätt invasion. Oavsett. The more you know.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_krig_mot_Storbritannien

 26. Pelle Mohlin: Hade du föredragit att herr Reinfeldt ljugit istället? Jag tyckte han var ärlig, även om han i slutändan förlorade på det. Det krävs det en del pondus för. Det är inget som skulle få mig att rösta på ett högerparti, men han ska ha cred för det ändå.

  Vad dig beträffar så kan jag bara konstatera att det inte kan vara lätt.

 27. Herr Reinfeldt dristade sig att nämna det mest förbjudna. Jag uppfattade att han ville ta udden av SD, genom att nämna det bara SD nämner och får pisk för. Han sa det majoriteten av befolkningen uttrycker. Öppna era hjärtan och ta emot alla (som har pengar till en flygbiljett till Europa). Allt annat hade varit politiskt självmord. Sedan sa han att vi måste bereda oss på försakelser. V falangen talar aldrig om att väljarna skall försaka. De flesta väljarna ville öppna sina hjärtan och de ekonomiska försakelserna som valutgången innebar har de flesta väl redan känt av eller insett.

 28. Om det nu anses vara fult att sticka ut i Sverige p g a den sk jantelagen, varför måste nödvändigtvis Sverige som land sticka ut bland alla andra länder i världen? Snacka om dubbelmoral.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *