Norwegian delar inte ut gratis flygbiljetter på Facebook

Det senaste dygnet har många personer delat en länk på Facebook där flygbolaget Norwegian påstås dela ut gratis flygbiljetter till alla. Detta för att fira att bolaget fyller 24 år. Alla som får länken får beskedet att man just nu har 364 biljetter kvar att ge bort. Mysko!

Detta är givetvis en bluff och syftar enbart till att samla in mejladresser som sedan används för att spamma konsumenter. Bolaget varnar nu för den falska kampanjen.

Det är mycket enkelt att se igenom en sådan bluff, ändå är det väldigt många som faller för den därför att man kanske tycker ett risken är liten och att det är lockande ifall det skulle vara sant.

Några tips för hur du enkelt kan genomskåda blufftävlingar i sociala medier

Är det rimligt? 

Företag slänger inte iväg pengar utan att få något för sin investering. Är det rimligt att ett företag ger bort hundratals flygbiljetter till en kostnad av hundratusentals, kanske miljoner kronor utan att kampanjen ger uppmärksamhet och/eller nya kunder? Nej naturligtvis inte. Verkar det vara för bra för att vara sant så är det det.

Vem är avsändare?

Varför i hela friden skulle Norwegian använda helt nyregistrerade domännamnen norwegian-biljett.com eller norwegian-se.com? Visst kan man använda kampanjsajter men det här är ju bara för simpelt. För att se hur gammalt ett domännamn är och vem som äger det kan du göra en enkel sökning på https://www.whois.com/whois/

Vad är det för kvalitet på utförandet?

Facebook-länken är full med stavfel och länkar till en sajt som är taffligt utförd och som även den har stavfel. Inget bolag av Norwegians storlek skulle någonsin släppa igenom en så dålig kampanj.

Finns det någon information på företagets vanliga kanaler?

En stor marknadsföringskampanj syns oftast i ett företags vanliga kanaler. Alltså, syns det ingenting på företagets sajt, dess Facebook-konto eller deras Twitter-konto, så är det kanske så att företaget inte alls kör en kampanj utan att det är en bluff. Så kolla alltid officiella kanaler om du är osäker.

Förväntas du spamma dina vänner?

Ofta, men inte alltid, så undviker kända varumärken att kräva av dig att du delar länkar till dina vänner på Facebook för att få vara med i ett erbjudande. Så ju mer du avkrävs att göra desto mindre troligt är att det är ett seriöst företag bakom. Tyvärr förekommer det dock att även välkända företag inte följer de regler som varken Lotteriinspektionen eller Facebook har satt upp.

Googla!

Är du fortfarande osäker, googla! Gå in under Verktyg och sortera resultaten från den senaste veckan. Det är högst sannolikt att någon annan skrivit om kampanjen som antingen kan bekräfta att det är på riktigt eller avfärdat det som en bluff. Så även denna gång.

Läs även Lite källkritik har aldrig skadat någon och  How to spot a fake giveaway on Facebook på min engelska blogg.

Följ min reseblogg här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *