1,5 miljoner svenskar läser bloggar varje vecka

Idag har ett nytt SOM-seminarium hållits i Göteborg och nya siffror på svenskarnas användande av internet presenterats.  DN gör en stor sak av att få läser bloggar och fokuserar på att endast 4 procent av svenskarna dagligen läser bloggar.

Annika Bergström, forskaren bakom siffrorna, säger att ”Medierna blåser upp bloggarnas betydelse” och fortsätter:

”Man tror att det ska bli som i USA, där bloggarna har en helt annan betydelse. Men i Sverige har de traditionella medierna en mycket starkare ställning. Här är bloggarna är beroende av medierna för att nå ut till en större publik.”

Men sedan framgår det tydligen av rapporten att 17 procent av svenskarna läser bloggar varje vecka. En och en halv miljon svenskar läser alltså regelbundet bloggar vilket jag skulle säga är en rätt betydande grupp människor.

Ännu intressantare lär det bli när vi får möjlighet att borra oss ner i siffrorna. Förra årets presentation (med siffror från 2007) visar nämligen att i åldersgruppen 15-29 år är det mellan 35 och 40 procent som läst bloggar den senaste veckan. En bit över 20 procent av samma åldersgrupp har även skrivit egna bloggar. Presentationen finns att se här, men exakta procentsatser går inte riktigt att se. Klart är dock att bloggläsning är klart vanligare i yngre åldersgrupper och det lär inte ha minskat i årets rapport.

Håll koll på rapporten när den väl läggs upp på SOMs hemsida.

Uppdatering: Presentationen finns nu upplagd här (pdf).

Läs även gärna Åsa M. Larsson, doktorand i arkeologi, och hennes kommentarer kring slutsatserna i SOM-undersökningen i ett inlägg som heter Tre problem med SOM-analysen:

”Att en stor klump 60-åringar drar ned den totala statistiken i en undersökning är inte något som nödvändigtvis bevisar att media och politiker lägger för stor vikt vid dessa frågor. En samhälles medborgare är inte en homogen grupp, och hjärtefrågor och fokus förändras över tid.”

8 reaktioner till “1,5 miljoner svenskar läser bloggar varje vecka”

 1. Intressant, en liten invändning dock: Man kan väl inte tar 17% av Sveriges hela befolkning, man borde väl ta den någotsånär vuxna delen, alla över typ 15-16 år? Och då blir det nog mindre än 1,5 miljoner.

  Men det riktigt intressanta ligger i ungdomars beteende. DNs artikel, förutom att den som alltför mycket den tidningen skriver är väldigt tendendiös, innehåller intressanta fakta om att unga slutat läsa dagstidningar på papper och börjat läsa dem på nätet i stället. Och ”det finns inget som tyder på att de inte tar med sig de vanorna ut i vuxenlivet”.

  Det är tvärtemot det Anna Serner sade om tidningskrisen i gårdagens Aktuellt. Hon trodde minsann att de unga kommer börja prenumerera på tidningar när de växer upp och får ekonomi för det. Där tror jag hon har fel.

  Till sist: Hade helt missat att du har en ny blogg, trodde det bara var gamla Medie Culpa du skulle göra om. Kul! Fin design.

 2. Nu svettas gammelmedia…inte så konstigt med deras s´päda nyheter om vad som händer i utlandet…de ska kritiskt granska makten – inte springa deras jävla ärenden.

  Har nyss själv upptäckt bloggar och blir alltmer aktiv…jag föreslår att vi bloggare och bloggläsare skickar in nyhetre till gammelmedia när vi märker att de inte behandlar viktiga händelser – jag läser så mycket mer på utländksa medior – bloggar att jag anser att gammelmedia tappat sin funktion. Insustrin köper artiklar som bara slängs in, en del skrivs bara TT på så att man inte hittar skribenten. Det mesta har ingen källkritik – en del artiklar har heller ingen skribent och är alltså namnlös…gammelmedia sätter hellre trender och förlänger statens politik istället för att granska och verkligen ha koll på vad som händer i världen.

  Det finns även en del ekoniska sidaor som ehller de inte genomanalyserar utan skriver saker hellt utan koll på vad som är, det är syftningsfel, en del av helheten, tagit ur sammanhanget, inte aktuellt, industrins åsikter, köpta artiklar, konstant båg och konstant ljug.

  Att DN nu försöker vinna tillbaka mark genom retorik håller inte i längden…deras siffror kan inte betros samt att så fort man upptäcker bloggar så vill man inte tillbaka till ”sållet”.

 3. @Mikael: Du kan ha rätt. I gårdagens rapporter som nu ligger ute framgår att man intervjuat 15-85 åringar och en snabb sökning i SCBs databas ger en total befolkning i denna åldersgrupp på 7,5 miljoner svenskar. 17 procent av det är 1 275 000, som då alltså läser bloggar varje vecka.

  Gissningsvis finns det även folk som är yngre än 15 år som läser bloggar, så siffran mellan 1,3 och 1,5 miljoner är nog en rätt bra gissning sett till hela befolkningen.

  Angående den här bloggen så har jag smugit igång den. Det är mycket lättare att blogga på svenska och dessutom via WP, så det kan bli snabbare saker här medan lite längre saker kommer på Media Culpa. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *