Svininfluensan ska heta den nya influensan

Enligt ett beslut av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ska svininfluensan inte längre kallas det, utan heta ”den nya influensan”. Anledningen är att influensan nu är ett virus hos människor och att det gamla namnet har ”lett till en ogrundad rädsla för svinkött.” Jag köper helt och fullt det resonemanget, men valet av nytt namn är helt klart inte optimalt.

Först och främst så är namnet väldigt generiskt vilket gör sjukdomen mindre enkel att identifiera. Pratar vi om ”vanlig” influensa eller om varianten från Mexiko? Det blir svårare att söka information om sjukdomen när den heter en kombination av så vanliga ord som ”nya” och ”influensan”. Tydlighet är alltid att föredra för att mininera möjligheterna till missförstånd.

Sedan undrar man hur länge den här influensan ska vara ny? Så sent som den 23 april identifierades ett nytt fall av fågelinfluensan i Egypten vilket innebär att det fem år efter det första utbrottet fortfarande upptäcks nya fall. Vad ska nästa influensa heta när det kommit en nyare än den nya influensan? Här är några förslag som går att implementera de kommande åren för att skilja sjukdomar åt:

– den nyare influensan

– den nyaste influensan

– den helt nya influensan

– influensan som är nyare än den helt nya influensan som i sin tur är nyare än den nyaste influensan

– den modernaste influensan

– den aktuella influensan

– den gryende influensan

– den färska influensan

– den hetaste influensan

Uppdaterat: Dagens Nyheter håller kvar vid svininfluensan. Ur dagens tidning:
svininfluensan

7 reaktioner till “Svininfluensan ska heta den nya influensan”

  1. Nyflunsa? Eller så skyller man, som vanligt, på internet och klämmer till med internet-flunsan, eller lite mer specifikt för att kunna placera in dem på en tidslinjal: facebook-flunsan, jaiku-flunsan och just nu twitter-flunsan.

  2. Gissa om vi jublade eller slet vårt hår på jobbet (Krisinformation.se) när vi fick beskedet om namnbytet. Nu har vi ändrat överallt från ”svininfluensa” till ”den nya influensan H1N1 (svininfluensa)”, eftersom vi fortfarande måste kunna bli hittade av den som googlar på ”svininfluensa”. Obegripligt att de inte bara kunde kalla den ”H1N1”, eller ”influensa 23” eller vad som helst utom ”den nya influensan”. Idag satt jag en kvart och stirrade på meningen ”… har fått in ett fall av misstänkt svininfluensa” och försökte komma på hur jag skulle byta ut ”svininfluensa” mot ”den nya influensan”.

  3. Anna, jag förstår verkligen att det försvårar ert jobb avsevärt med att nå ut ordentligt med rätt information. Har läst flera artiklar idag om hur olika lobbygrupper jobbar för att påverka namnfrågan, tex grisköttsindustrin eller vad man ska kalla den. Ett exempel här: http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5g0E8OKGtLJZKNrYKzA1ilBdLV6yQ

    Förslag, ni får börja döpa dem som man döper orkaner. Influensan Gudrun. Vore inte det något?

  4. Just den här skulle jag döpa till George, eller möjligen Göran, om jag fick döpa själv. Tyvärr är det ju inte vi som bestämmer namnen. Eller som tur är, kanske.

  5. Det blir som med tvättmedel, när det redan fanns tvättmedel som tvättade vitt, tvättade nästa vitare en vitt och det som tvättade rent tvättade inte bara rent utan vitt också!
    Vad ska t.ex. ”de nya” Moderaterna kalla sig nästa gång de ska förnya sig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *