40 procent av livet består av meningslöst babbel

TT skriver ikväll om en amerikansk undersökning som pekar på att 40 procent av informationen på Twitter är meningslös. ”Meningslöst babbel på Twitter” rapporterar bland andra Dagens Nyheter. Tyvärr får man lite känslan av att det ofta är den typen av budskap som traditionella medier gärna nappar på, dvs information som pekar på att sociala medier är överskattat och/eller mest trams.

Och även om det är sant så blir jag lockad att säga ”Och?”. Sociala medier handlar om interaktion mellan människor, inte om att rapportera årsredovisningar eller protokoll från senaste styrelsemötet. Därför innehåller de sociala medierna mängder av till synes meningslös information som ofta i själva verket bygger relationer och berättar saker om oss själva och andra.

SvD intervjuade för några år sedan en man vid namn Staffan Nilsson som då doktorerat på temat självförverkligande. Några citat ur artikeln tycker jag går att applicera på sociala medier också.

Vad pratar vi om i den här formen av självförverkligande? Jo, säger Staffan Nilsson, vi sätter ord på det som är viktigt, vad som hänt oss och vad vi vill sträva efter. Vårt sökande efter identitet kretsar hela tiden kring vad som är värdefullt för oss.
– Relationer kommer till med språket som medium. Genom språket förstår vi livet och oss själva – och såna samtal kan lika gärna ske i trevlig samvaro som med okända på bussen.
Eller med oss själva, påpekar han. Självreflektion kan också fungera.

Som att föra dagbok?
– Ja, eller att bara fundera över vad man gjort. Det brukar jag göra. Vad var bra, vad var dåligt? Sedan försöker jag artikulera vad jag gillar och trivs i.
Han säger att även lyssnandet, att ta emot vad någon annan säger och formulerar, fungerar som självreflektion. Att sätta sitt liv i relation till andras historier väcker frågor om hur man själv skulle vilja leva. Även i det som är annorlunda definierar vi oss, menar Staffan Nilsson.

DN/TT skriver att 40 procent av informationen på Twitter är sådant världen kunde vara utan. Den världen vill jag inte leva i.

Föraktet för sociala medier lyser igenom.

Uppdaterad: SVT Rapport intervjuar mig om Twitter idag.

11 reaktioner till “40 procent av livet består av meningslöst babbel”

  1. Pingback: Smurftips
  2. Då förmodar jag att denna undersökningen ingår i detta menlösa babbel som nu har fyllts ut lite till. 🙂

  3. Bra skrivet. Föraktet lyser helt klart igenom. Det är synd att vissa inte förstår vad sociala medier egentligen handlar om. Det handlar om interaktion, reflektion och är ett sätt att umgås fast digitalt. Hur mycket av värde sägs under ett telefonsamtal eller under en kväll när man träffar sina vänner? Ibland kanske inget, men man har umgåtts och haft kul. Sociala medier är för många bara en förlängning av det.
    Sociala medier är en spegling av livet, och 40 procent av min vardag är förmodligen bara intressant för några få.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *